На днешния ден през 1940 г. в Глен Фолс, щата

...
На днешния ден през 1940 г. в Глен Фолс, щата
Коментари Харесай

Едуард Прескът е с Нобел за откриване на движещите сили зад бизнес циклите

На днешния ден през 1940 година в Глен Фолс, щата Ню Йорк, Съединени американски щати, е роден американският икономист Едуард Кристиан Прескът (Edward C. Prescott). За своя принос към динамичната макроикономика той получава през 2004 година дружно с норвежецът Фин Ел Кидланд Нобеловата премия за стопанска система.

Едуард Прескът е учил в Университет „ Карнеги Мелън “ (Carnegie Mellon University, или Carnegie Mellon) - частен проучвателен университет в Питсбърг, Пенсилвания, в Принстънския университет (Princeton University) - частен университет в град Пристън, щата Ню Джърси, и в Масачузетския софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT) - американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс.

Известен е с научната си работа в региона на динамична макроикономика – неизменност на икономическата политика във времето и движещите сили зад бизнес-циклите.

Кидланд и Прескът изследват аргументите стопанската система да не се развива отмерено, а постоянно след етапите на бурно развиване да следват етапи на криза. Те стигат до заключението, че повода за това е в тласъкообразното развиване на новите технологии. По този метод се трансформират цените, продуктивността и заплатите и по този начин провокират нов цикъл на икономическа обстановка.

Друга област на проучване е въздействието на паричната политика и икономическата политика върху тези цикли.

Според шведската Кралска академия на науките двамата учени по напълно нов метод са съумели да проучват структурата на икономическата политика и движещите сили в бизнес циклите. С проучванията си те са повлияли на икономическите промени в редица страни като Англия, Нова Зеландия, Швеция и страните от еврозоната.

Прескът е работил в Аризонския държавен университет - Темпе, Съединени американски щати, и в Банка на федералния запас - Минеаполис, Съединени американски щати.

Едуард Прескът е член на Националната академия на науките на Съединени американски щати от 2008 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР