На днешния ден през 1502 г. Христофор Колумб достига бреговете

...
На днешния ден през 1502 г. Христофор Колумб достига бреговете
Коментари Харесай

Коста Рика няма армия, защото няма нужда от нея

На днешния ден през 1502 година Христофор Колумб доближава крайбрежията на Коста Рика, при последната си, четвърта експедиция до Новия свят.

Коста Рика е надалеч, само че имате основателна повода да я посетите, в случай че обичате морската почивка. Страната е красива, изненадваща и очарователна и може да ви предложи отмора и на море, и на океан. Плажовете й са измежду най-хубавите в света - чисти, с прелестни пясъци за излежаване и безвредна вода за плуване. Всички фенове на водните спортове и сърфистите ще се усещат тук доста удобно. По карибското крайбрежие ви чакат плажовете на Кахуита (Cahuita), Манзанило (Manzanillo), Пуерто Виехо (Puerto Viejo) и Гандока (Gandoca). Край Тихия океан пък можете да се насладите на плажа Jaco (една от най-популярните празненство дестинации в страната), Тамбор и Монтезума.

Коста Рика е измежду най-еко дестинациите на планетата. И това не е инцидентно, защото огромна част от територията на Коста Рика е превърната в народен парк - цели 26% са предпазена територия. Заедно с това и дивият живот е доста цветен. С маймуни-викачи може да започнете деня си или да видите по какъв начин костенурките снасят своите яйца на плажа. И още цветни дървесни жаби, които подскачат по пъновете и листата, или да срещнете бодливи прасета, опосуми, миеши мечки, кинкажу, всевъзможни инсекти, змии и така нататък Има и ягуари, оцелот и планински лъв. Не по-малко е и разнообразието от птици - кълвачи, колибри, лешояди, корморани и други. А пеперудите са хиляди типове.

Коста Рика (на испански: Costa Rica, в превод "Богатият бряг "), публично Република Коста Рика , е страна в Централна Америка. Центра̀лна Амѐрика е централният географски район на двете Америки. Дефинира се или като южната част от Северна Америка, който се свързва с Южна Америка в югоизточната си част, или като независим район сред двете Америки. Традиционно следните 7 страни се включват в Централна Америка (от север на юг): Белиз, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама.

На север Коста Рика граничи с Никарагуа, на юг-югоизток с Панама, на запад и юг с Тихия океан и на изток с Карибско море. Известна е като страната, която първа отстранява въоръжените си сили още през 1949 година.

Столица и максимален град на Коста Рика, с население от 346 799 души или по 7772 души/кв. км е Сан Хосе . Градът е ситуиран в централния регион на страната на 1 161 м надморска височина и е съвсем еднообразно далечен от Атлантическия и Тихия океан, с които се свързва посредством железопътна линия сред градовете Пунтаренас и Лимон. Там са двете съществени морски пристанища на страната - Пуерто Лимон (Карибско море) и Пунтаренас (Тихия океан). Населението на столицата дружно с предградията е 1 527 300 поданици. Градът е определен за столица през 1821г. дружно с оповестяването на Коста Рика за самостоятелна страна.

Източните крайбрежия на Коста Рика са открити от Христофор Колумб през 1502 година, до момента в който западните стават притежание за испанските завоеватели едвам през 1562 година. Те остават тяхна благосъстоятелност до 1821г.,когато по време на Войната за самостоятелност на испанските колонии в Америка се освобождава от колониална взаимозависимост. Две години по-късно страната влиза във Федерацията на централноамериканските републики, а през 1838 година Коста Рика става самостоятелна страна.

Страната граничи с Карибско море на изток, с Тихия океан на запад, като общата дължина на бреговата линия на страната е 1 290 км - 212 км с Карибско море и 1 016 км с Тихия океан. Коста Рика заема повърхност от към 51 000 кв. км (128 място в света) плюс още 589 000 кв. км териториални води. Населението на страната е 4 195 914 души, като болшинството от него са бели - 77%, следват метиси - 17%, чернокожи - 3%, китайци - 1%, индианци - 1%, и още 1% други.

Най-високата точка на страната е връх Серо Чирипо , висок 3 820 м, който е пети по височина в Централна Америка. Най-високият вулкан Ирасу (3 431 м), а най-голямото езеро е Аренал.

Коста Рика е промишлено-аграрна страна, в селското стопанство са заети към 30% от работоспособното население на страната. Главни експортни култури са кафето, бананите, абака (манила), какао, захарна тръстика, цветя, ориз и други. Отглежда се също по този начин наедрял рогат добитък, прасета, овце и кози. Промишлеността е показана най-вече от дребни предприятия, 70% от които са профилирани в производството на хранителни артикули, текстил, обувки.

Коста Рика е една от най-стабилните стопански системи в централна Америка, като се натъртва върху качеството на живот. Около половината от популацията живее в столицата Сан Хосе. А огромна част от културното завещание на Коста Рика може да бъде забелязано в музеите, паметниците, университетите и църквите на Сан Хосе.

Едно от най-приятните неща, които ще откриете в Коста Рика е храната. Млечните артикули не са изключително застъпени в локалната кухня, а хлябът е по-вероятно да бъде изработен от царевично брашно. Едно от главните ястия се назовава corrida tipica - черен фасул с ориз. Свинското пък е най-предпочитаното месо, само че се употребяват и други типове, като нормално са приготвени на барбекю. И естествено огромно многообразие от плодове и зеленчуци, множеството от които надали сте виждали вкъщи.

Между 2010 и 2014 година Коста Рика беше ръководена от Лаура Чинчиля – първата жена в историята на страната, определена за президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР