На днешния ден преди 77 години геройски отдаде живота си

...
На днешния ден преди 77 години геройски отдаде живота си
Коментари Харесай

Левски се поклони пред паметта на Димитър Списаревски

На днешния ден преди 77 години героичен отдаде живота си за България Димитър Списаревски.

На тази популярна дата през 1943 година Капитан Списаревски е на промяна в летището в Божурище. Към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета за да срине столицата със земята. Срещу тях се изправя едвам 36 самолета на родната авиация. На смелият капитан това е първият му военен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към един от противниковите бомбандировачи. С непрекъснат прецизен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, само че в ожесточената си борба за по-малко от две минути изразходва всички муниции на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от английски изтребители. Без патрони и с развален аероплан, той без съмнение се насочва във лидера на групировката.

Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата опозиция врагът е отхвърлен, заставен е да хвърли бомбите си в полето и да се отдръпна. Единственият оживял от този бомбандировач подофицер желае да се срещне с майката на българският капитан, и в символ на надълбоко почитание към нейния наследник, и предава всичките си ордени и медали.

Димитър Списаревски е роден на 19-ти юли 1916 година в Добрич. През 1919 с Ньойския кротичък контракт родният му град е причислен към Румъния. Патриотичното му семейство отхвърля да живее под флага на друга страна с изключение на България и за това се местят в Лом. За малко живеят и в Белоградчик, а през 1932 заживяват в София. Димитър е футболист на " Левски " в интервала 1933-1935.

След това приключва Националният боен университет " Васил Левски " и постъпва като водач. Обучава се за една година и в Германия. През престоя си там си разрешава да прояви огромна храброст ( или огромна полуда?)- да набие един нацистки офицер, разрешил си да назова българите туземци. Димитър Списаревски е уверен родолюбец, ненавиждащ комунистическите и всевъзможни безродници.

ПФК " Левски " се покланя пред паметта на Димитър Списаревски!
 Бивш футболист на Левски прави възторг във Франция, първокласен клуб го желае
Бивш футболист на Левски прави възторг във Франция, първокласен клуб го желае

Стайн Спиерингс има шест гола досега за Тулуза
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР