На днешния ден можем да си спомним за Леонид Витальевич

...
На днешния ден можем да си спомним за Леонид Витальевич
Коментари Харесай

Леонид Канторович е с Нобел за теорията за оптималното разпределение на ресурсите

На днешния ден можем да си спомним за Леонид Витальевич Канторович (на съветски: Леонид Витальевич Канторович, 1912-1986 г.) - съветски икономист и математик, основател на линейното програмиране. Той е умрял на 7 април 1986 година в Москва. Канторович работи и в региона на функционалностите и функционалния разбор, както и в областта на изчислителната математика. През 1975 година, дружно с Тялинг Коопманс, печелят Нобелова премия за стопанска система за техния принос в теорията за оптималното систематизиране на ресурсите. По този метод той става единственият съветски икономист, печелил това отличие.

Канторович е роден на 19 януари 1912 година в Санкт Петербург в фамилията на съветски евреи. Завършва Ленинградския държавен университет.

Дълги години Канторович работи за руското държавно управление, като една от дилемите му била да усъвършенства производството на шперплат. През 1939 година прави първите разработки в областта на линейното програмиране - години преди то да бъде преоткрито и усъвършенствано от Джордж Данциг. Автор е на няколко книги, измежду които най-значимите са: "Математически способи в организацията и планирането на производството " (1939 г.), "Икономически калкулации за най-хубавото потребление на ресурсите " (1959 г.) и "Оптимални решения в стопанската система " (1972 г.).

След 1939 година става професор във Военния инженерно-технически университет. По време на Блокадата на Ленинград той пресмята оптималното разстояние сред камионите, които се движат по замръзналото Ладожко езеро, според от дебелината на леда и температурата на въздуха. Блокадата на Ленинград (днес Санкт Петербург) продължава 872 дни - от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 година по време на Втората международна война. Пробита е от Червената войска на 18 януари 1943 година, което обезпечава дребен кулоар на достъп до града по земя.

За да показва своите калкулации, Канторович персонално потегля с транспортните средства по леда на езерото. За този собствен героизъм е награден с Ордена на Отечествената война.
Тялинг Коопманс (Tjalling Koopmans) е американския икономист от нидерландски генезис, Нобелов лауреат дружно с Леонид Канторович през 1975 година. Той е роден на 27 август през 1907 година в Гравеланд (Нидерландия).

Коопманс стартира да посещава Университета в Утрехт (един от най-старите в страната и един от най-големите в света) на 17-годишна възраст, компетентност математика. След това се мести в Амстердам, където също учи математика. Коопманс е учил и в Лайденският университет - най-старият в страната. Училището е член на Coimbra group, Europaeum и Лигата на европейските проучвателен университети, организации, включващи най-престижните и положителни университети в Европа.

Коопманс е учил при Ян Тинберген - нидерландския икономист, който през 1969 година дружно с Рагнар Антон Китил Фриш, получава първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за развиването и използването на динамични модели в разбора на икономическите процеси.

При образуването на своите хрумвания Коопманс е повлиян от Тригве Магнус Ховелму (Trygve Magnus Haavelmo) - норвежкия икономист, почетен също с Нобелова премия за стопанска система през 1989 година за изясняването на теорията на вероятностите като основа на иконометриката и за анализите му на едновременните стопански структури.

През 1940 година Коопманс се заселва в Съединени американски щати. Работи като служител във Вашингтон. След това стартира да преподава стопанска система в Чикагския университет. През 1946 година става пълновръстен жител на Съединени американски щати, а след 1955 година Коопманс се мести в Ню Хейвън, щата Кънектикът, където преподава в Йелския университет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР