На днешния ден 6-ти август, светът отбелязва78годиниот атомната бомбардировка над

...
На днешния ден 6-ти август, светът отбелязва78годиниот атомната бомбардировка над
Коментари Харесай

78 години от ядрената бомбардировка над Хирошима

На днешния ден 6-ти август, светът отбелязва78годиниот атомната бомбардировка над град Хирошима в Япония, осъществена през 1945 година Шести август е Световен ден на битката за възбрана на нуклеарното оръжие. Чества се по решение на Световния съвет на мира.

На 6-ти август 1945, в 8 часа и 16 минути, над Хирошима избухвапървата атомна бомба, използвана против спокойно население. Взривът, който е равностоен на12 500 тонатринитротолуол (12.5 килотона ТНТ), провокира незабавно гибелта на към 100 000 души. Жертвите до края на 1945-та година са към 140 000, а пет години по-късно броят имнадхвърля 200 000 души.


Механизмът на деяние:
Бомбата е от обогатен уран-235, от оръдеен вид - снаряд от уран-235 в оръдейно дуло се изстрелва против цел от уран 235, неутронния основател от полоний-210 и берилий, които са физически разграничени върху снаряда и целта стартират да генерират неутрони сега на контакта.Това е първият гърмеж на уранова бомба.



Пилотът,пусналурановата бомба, носещакодово име " Малчугана " - полк. Пол Тибетс,който тогава е бил пълководец на509-та обединена ескадрила, е извършил задачата си от борда набомбардировач Б-29,носещ името на майка му - " Енола Гей ".През 1959 година е създаден в званиебригаден военачалник. Умира в дома си на 92-годишна възраст на 1 ноември 2007 година.

Всяка година на 6 август Националният музей " Земята и хората " отбелязваДеня на милосърдието, отдаден на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма и на напъните на милиони хора на Земята за създаване на свят на стабилно развиване, в който хората ще живеят в естетика с природата и между тях.
Само на този ден в залата на Гигантските кристали се експонира " Камъкът от Хирошима ",който музеят получи през 1997 година отПрезидентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка,която е била изложена на въздействието на атомния бомбен взривв 8:16 часа сутринта на 6 август 1945 година. На него е изобразена релефно Богинята на Милосърдието.
Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния сектор наоколо до моста Айпи, на 200 метра северно от кота нула на атомния гърмеж и изпратено до 188 страни в света от Асоциацията " Камък за мир ", Хирошима.

6-ти август е иМеждународен ден “Лекарите в света за мир ”.Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното придвижване “Лекарите в света за попречване на нуклеарната война ” в деня набомбардировката над Хирошима.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР