На чия страна ще застанат БРИКС държавите? С войната в

...
На чия страна ще застанат БРИКС държавите? С войната в
Коментари Харесай

Проф. Мартин Биндер: Погрешно е становището, че Русия е напълно изолирана и всички са против нея

На чия страна ще застанат БРИКС страните? С войната в Украйна стартира ново летоброене, чертаят се нови разграничителни линии. БРИКС е  стратегически съюз, опция на доминирания от Америка международен ред, със независима финансова архитектура като опция на Световната банка и съществена цел - нов геополитически ред. В общността са съсредоточени 40% от популацията на Земята и четвърт от международния БВП.

Темата разяснява пред БНР проф. Мартин Биндер, учител по политология и интернационалните връзки в Университета в Рединг , Англия.

Във вашата публикация във „ Вашингтон пост “ отбелязвате, че страните от БРИКС резервират безмълвие. Вие казвате, че тези страни не вземат отношение директно, само че по някакъв метод поддържат Русия, откакто с мълчанието си не осъждат намерено съветското навлизане в Украйна. Като експерт по интернационалните връзки вие имате специфичен интерес към тази групировка и сте съавтор на изследване по тематиката. Трябва ли да се обръща изключително внимание на БРИКС, какво е отношението към блока?
„ Някои считат, че БРИКС е единствено фикция, че не съществува, че това е просто маркетингово име за тези страни. Както знаете, сред Китай и Индия има напрежение по границата, даже се стига до военна борба. Има и огромно съмнение сред Китай и Русия. Но все пак, от моите проучвания излиза наяве, че петте страни образуват група, която има своя вътрешна логичност . Мълчанието във връзка с войната в Украйна единствено удостоверява това . Но въпреки всичко е доста необичайно.

В заключителната декларация от последната среща на високо ниво в Ню Делхи в края на септември се показва, че петте страни държат на правила като цялост на суверенитета и териториалната целокупност, афишират се против намесата във вътрешните работи и нападението на друга страна. Само няколко месеца по-късно Русия наруши всички тези правила, а групата БРИКС резервира безмълвие. Не мисля, че останалите страни членки са съгласни с дейностите на Русия. Не мисля, че това е в полза на Китай или Индия, само че все пак те не осъдиха войната, а акцентираха на другарството с Русия .

Друг значим миг е, че като че ли целият свят осъжда Русия и тя е изолирана. Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации наподобява удостоверява това, само че има една детайлност: огромна част от страните по света в действителност не осъдиха Русия, а резервираха безмълвие и се въздържаха при гласуването . За мен въздържането при гласуването е „ мека “ форма да се гласоподава „ срещу “. За да се одобри обещано решение, в Общото заседание на Организация на обединените нации е належащо болшинство, а в този случай даже болшинство от две трети.

 Владимир Путин по време на онлайн среща с водачите на страните от БРИКС Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако се вгледате по-отблизо, ще видите, че страните, които не гласоподаваха срещу Русия, са тези от БРИКС, само че и някои други африкански страни, с изключение на Южноафриканската република като част от БРИКС. Само 40 страни по света постановиха наказания , тъй че едно е да гласуваш по резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, а друго - да наложиш наказания. Мисля, че мнението, че Русия е изцяло изолирана и всички са срещу Русия, е неправилно . “

Като приказваме за наказания и изолираност, смятате ли, че това, което се прави, ще бъде дейно, като се има поради тъкмо фактът, че единствено 40 страни ги постановат, въпреки да са едни от най-мощните стопански системи? Опасността не е ли, че Западът ще продължава да въоръжава Украйна, а страни като Китай ще не престават да поддържат Русия, а това значи безконечен спор с вероятност и за по-мрачни сюжети?

„ Това е третият значим миг - до каква степен ще ни докара всичко това. Аз съм анализирал всички гласувания в Общото заседание на Организация на обединените нации. Това са хиляди гласувания от 1990 година до през днешния ден. И през последното десетилетие може доста ясно да се види мощно поляризиране. Имате доста страни в лявата част на политическия набор, „ незападни “ страни. На другия полюс са страните от Г-7, няколко съдружници на Съединените щати и няколко дребни островни страни. А по средата няма никой. Така че моята угриженост е, че Студената война може да се завърне . Не считам, че историята ще се повтори, само че е обезпокоително, че ще имаме един доста по-поляризиран международен ред . “

Може ли да кажем, че групировката БРИКС е блок против Запада, тъй като тези страни не са удовлетворени от международния ред?

„ Напълно. Те не са удовлетворени от статуквото. В моето проучване изяснявам за какво това е по този начин. Петте БРИКС-държави не са удовлетворени, тъй като нямат задоволително въздействие в интернационалните институции , множеството от които са доминирани от западните сили, които са ги основали. Не са удовлетворени, тъй като техният статут на огромни сили не е приет от Запада . Те не са удовлетворени също от налагането на неолиберализма .

Страните от БРИКС показват недоволството си много ясно. В един миг Г-7 предложения БРИКС във формата Г-7+ и тогава президентът на Южноафриканската република се оплака, изтъквам: „ Не ни поканиха на вечерята, а единствено за десерта “, очевидно визирайки някакво неуважение.

В допълнение към това би трябвало да кажа, че страните БРИКС са районни сили, които регистрират незабравим стопански напредък. Тази динамичност изяснява образуването на групата и това дава плодове, най-малко за Русия. Русия има изгода като член на този блок и той демонстрира взаимност под някаква форма , като не осъжда нахлуването на Русия в Украйна и даже й оказва поддръжка. “

 Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС

Могат ли страните от БРИКС да играят някаква потребна роля за решение на спора, било то като медиатори или по различен метод? Очакванията на Запада, че Китай може да бъде подобен медиатор, не се оправдаха - Пекин упреква НАТО за спора в Украйна.

„ Те биха могли да играят значима роля просто поради въздействието, което имат в Русия, само че досега това не се случва. Тези страни освен, че не осъдиха нахлуването в Украйна, само че и търсят разнообразни форми на поддръжка за Москва да заобиколи наложените наказания . Има известия, че Индия желае да купи съветски петрол и газ. Бразилският президент Болсонаро пътува до Москва за среща с Путин дни преди началото на войната. “

Твърди се, че дипломацията изцяло се е провалила. От водените до момента договаряния се чуват спорни мнения, недоверието е огромно, а на всичко от горната страна живеем във време на страшна дезинформация. Но дали вярата умира последна?

„ Разбира се, остава вярата за намиране на дипломатическо решение под някаква форма. Мисля, че зад кулисите се развива огромна дипломатическа интензивност, макар изказванията за неуспех на дипломацията . Засега обаче е прекомерно рано да се каже нещо съответно.

За учените постоянно е мъчно да спекулират за бъдещи сюжети, само че аз не мисля, че дипломацията изцяло се е провалила. Има открити дипломатически канали сред Русия и Съединените щати поради загрижеността от потребление на нуклеарни оръжия. Има също тясно съдействие в западните организации. НАТО показва огромно единение. Европейски Съюз работи дружно, Г-7 също. Но в този момент е значимо в този развой да бъдат въвлечени и страни отвън по този начин наречения Запад . “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР