На 9 февруари от 17 ч. в Национален дом на

...
На 9 февруари от 17 ч. в Национален дом на
Коментари Харесай

Умотека ще учи млади хора как да повишат скоростта си на четене

На 9 февруари от 17 ч. в Национален дом на студента, София, ще се организира единственото по рода си събитие, фокусирано върху по-ефективното четене, подобряването на когнитивните качества и продуктивността. То се назовава “Умотека ” и е уместно както за родители на възпитаници, по този начин и за всички работещи хора, които имат предпочитание да се развиват, да подобрят своята успеваемост и да усвояват по-лесно нови познания. На събитието те ще научат по какъв начин да покачат скоростта си на четене с висока централизация и по какъв начин да подобрят петте си когнитивни индикатори.

“Днес учещите и работещи хора се сблъскват с провокации като ‘burnout’ (прегаряне) или така наречен дидактогения (учебна невроза измежду студентите и учениците). Критично значимо е тези проблеми да бъдат преодолени, тъй като могат да доведат до бодърствуване и редица други проблеми за здравето. Решението е в способи като сугестопедия и метачетене, които покачват творчеството, усъвършенстват когнитивните качества и паметта, и способстват за цялостното реализиране на по-ефективни резултати. Именно на тях ще бъде отдадено идното ни събитие ” – споделя Димитър Караманчев, който е уредник на “Умотека ”.

Той е подготвен персонално от основателя на метода сугестопедия проф. доктор Георги Лозанов, създател е на системата Meta Reading, съосновател на две софтуерни компании и на клуба по предприемачество Start It Smart.

В рамките на събитието ще бъдат употребявани способи за учене, които не са типични за учебните заведения. Участниците ще могат да вземем за пример да се включат в ролева игра и да основат личен супергерой. Чрез особено подбрани музика и техники – игри те ще могат да покачат от 30 до 50% скоростта си на четене, разбиране, памет, креативност и цялостното си отношение към процеса на мисловен труд и учене.

“Когато приказваме за скоростно четене, това не значи безусловно бързо, а умишлено избиране на скоростта, което поддържа концентрацията висока, а от там и другите три индикатора. Ключовото при скоростното четене е, че множеството хора не са променяли метода си на четене от 1-ви клас насам, а под 1% от хората изобщо знаят равнището си като скорост и разбиране. А има лесни способи да покачат както скоростта, по този начин и възприемането с 30 до 50% и да четат по-продуктивно и най-много по-приятно ” – прибавя още Димитър Караманчев.

Още в първата част на събитието участниците ще схванат по какъв начин да се концентрират в Приоритета си и по какъв начин да покачат пет свои когнитивни индикатора, тъй че стресът им доста да намалее. Във втората част присъстващите ще имат време за нови контакти със смислени хора, които желаят да понижат напрежението от процеса на работа или осведомителното претоварване в ученето. Като част от програмата уредниците са обезпечили диджей, poll dance art и други забавни прояви. Посетилите предходните събития са идвали втори и трети път, оценявайки специфичната среда от подбрани, интелигентни и смислени хора.

Съдържанието на събитието е структурирано по метода на сугестопедията, което прави прекарването по едно и също време по-приятно и по-продуктивно. “В положение на релаксивна централизация, усвояването на нова информация става с лекост и усмивка. Увереността за опитване на нови умения също пораства ” – показва още Димитър Караманчев. До момента той има зад тила си над 200 курса с повече от 2000 курсиста и резултати – приблизително с 300% повишение на пет съществени когнитивни индикатора. “Умотека ” е насочена към практиката и преминавайки през тематиките, всеки участник има опция да приложи теорията с къси игри – провокации, за които непосредствено да получи противоположна връзка от лектора и да чуе образци от публиката. Събитието се организира и с благотворителна идея – 10% от всички доходи от билети и изложители остават за Народно Читалище “Тротоара 2020 ”. Всеки, който желае да поддържа ремонта на концертната му зала, може да показа самодейността или способства с подаяние.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР