На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям

...
На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям
Коментари Харесай

Почина сценаристът на Буч Касиди и Сънданс Кид Уилям Голдман

На 87-годишна възраст умря известният сценарист, драматург и публицист Уилям Голдман, оповестява Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той е притежател на две награди "ОСкар " - премия за най-хубав автентичен сюжет за "Буч Касиди и Сънданс Кид " и на премията за най-хубав приспособен сюжет за "Цялото президентско войнство ".

Голдман бе прочут и с това, че когато го запитали по какъв начин се прави филм, който да стане шлагер в бокс-офиса, той дал отговор: "Никой нищо не знае! "

Дъщерята на писателя, Джени, заяви, че татко й е умрял в резултат на затруднения от рак на дебелото черво и пневмония.

Голдман е създател на едни от най-емблематичните изречения в холивудското кино, като да вземем за пример "Проследи парите! " в "Цялото президентско войнство ".

Голдман през целия си живот беше горделив нюйоркчанин кореняк и в никакъв случай не склони да се реалокира в Холивуд, макар многочислените му задължения там, отбелязва Асошиейтед прес. Той предпочиташе да се качи на самолета и да даде скъпите си упътвания на режисьорите и продуцентите в Лос Анджелис, след което още веднъж се връщаше в Града на небостъргачите и начеваше следващия сюжет, който завършваше с невероятна експедитивност.

Известният си дебютен разказ "Златният храм " през 1957 година Голдман написва единствено за 10 дни. Той е създател на многочислени кино сюжети на ленти като "Степфордските съпруги ", "Маверик ", "Мизъри ". "Чаплин ", "Капан за сънища " и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР