На 7-ми т. м. по предложение на Групата на социалистите

...
На 7-ми т. м. по предложение на Групата на социалистите
Коментари Харесай

Пирински: за преодоляване на неравенствата - Социален съюз!


На 7-ми т. м. по предложение на Групата на социалистите в Европейския парламент се организира основен спор на тематика „ Последиците за европейските жители от растящите социално-икономически неравенства “. В изявлението си евродепутатът социалист Георги Пирински уточни, че данните за фрапантните неравенства, които към този момент надвишават всевъзможни лимити на допустимост, са задоволително добре известни. Въпросът обаче е какви са аргументите и нужните отговори.

Относно аргументите Пирински акцентира, че наложилият се корпоративен модел на оптимални краткосрочни облаги води до избягване заплащането на налози, до нарушение на обществените и екологични правила, както и до напън за намаление на заплатите на служащите и нарушавания на трудовите права. В резултат корпорациите получават все по-голяма политическа власт - базата на политиките, които съхраняват и пазят сегашната система.



По-нататък евродепутатът напомни, че главният инструмент, с който Европейски Съюз разполага за понижаване на неравенствата сред страните членки и вътре в тях е кохезионната политика, която следва да получи нужна политическа поддръжка, човешки запаси и финансови средства, като се трансформира във водещия приоритет на Многогодишната финансова рамка за интервала след 2020 година За задачата средствата за кохезионната политика следва да бъдат увеличени и тя да бъде ориентирана на първо място към най-изостаналите райони. Необходимо е също да се обезпечи приоритет на обществените вложения, националното съфинансиране да не се регистрира като бюджетен недостиг по Пакта за непоклатимост и напредък, а грантовете да останат главната форма за реализация на кохезионните планове.

В умозаключение Пирински посочи, че от основно значение е хората интензивно да се ангажират във образуването на политиките, определящи за техния живот. Това значи да бъде извоювана поддръжката на жителите в интерес на трансформирането на Европейски Съюз в пълностоен Социален съюз - Съюз на хората, от хората и за хората.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР