На 31 януари се състоя пресконференция на Българската асоциация на

...
На 31 януари се състоя пресконференция на Българската асоциация на
Коментари Харесай

Защо парите за “безплатни зъбни протези“ не достигат до зъботехниците



На 31 януари се състоя конференция на Българската асоциация на зъботехниците, в която от браншовата организация желаеха оставката на шефа на НЗОК.

“Искаме оставката на проф. Петко Салчев като шеф на Националната здравно-осигурителна каса поради отвод да извърши бюджета от 2 млн. лева за „ безвъзмездни зъбни протези “. Ощетени са българските пациенти и по тази причина настояваме за незабавна среща с НЗОК, с цел да намерим метод законът да бъде изпълнен. “ – написа на страницата си Асоциацията.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Стоян Котев , зам.-председател на Българската асоциация на зъботехниците:

“Към момента тоталната протеза не е безвъзмездна и тя се заплаща напълно от пациентите в кабинетите на лекарите по дентална медицина.

Защо не стигна до консенсус ?

“Българската асоциация на зъботехниците от години търси метод да се дофинансира тази активност и то в частта и по изработването на тази протеза към зъботехниците, с цел да може първо тя да стане безусловно безвъзмездна за пациентите, по този метод да се защитят техните ползи и най-много напоследък се заявява по какъв начин пациентът не би трябвало да доплаща за такива действия , каквито се правят от касата.

Що се отнася до законовите предпоставки това да стане, предишното предходно заседание имаше волята, разбра нашите претекстове, тази услуга да стане безусловно безвъзмездна и по тази причина одобри този целеви бюджет за здравното произведение , а не за дейностите.

Отговорът на проф. Салчев от страна на касата беше, че “няма нормативна уредба това да се случи с усвояването на този бюджет “. Ние одобряваме този мотив за неплатежоспособен и в това време го обвинихме за отговорно безучастие и за това му поискахме оставката, тъй като не направи нищо, с цел да предприеме каквито и да е дейности, с цел да се осъществя на практика този бюджет . “



Какво се случва с тези 2 млн. лв.?

“До ден сегашен не сме получавали възнаграждение, те са целеви, за здравно произведение, а не за нашите действия . От нашата лаборатория излизат протези и по този начин както беше гласувано в Закона за изменение и допълнение на касата за предходната година, те бяха предопределени единствено и само за здравното произведение.

Тук желая да направя едно такова допълнение – това, което цитират като извадка от Закона за здравното обезпечаване по член 45, където ни споделят, че ни няма. Фактически ние се позоваваме на регламента на Европейски Съюз за медицинските произведения, където написа, че тези произведения следва да се заплатят от Касата, откакто ги има в главен пакет действия.

Когато има пропуски в националното законодателство, каквито явно има и това беше другият претекст да желаяме оставката, тъй като проф. Салчев не направи нито едно предложение по този начин да се промени нормативната уредба, че да стане факт по един или различен метод този бюджет да бъде усвоен.

Когато има пропуски в националното законодателство, регламентът е директно използван. То е със статута на закон в Европейски Съюз и умерено можеше да се базират на европейския правилник и да създадем някаква сделка.

Изявленията на проф. Салчев са, че имало такива договаряния. Обективната истина е следната: откакто се одобри бюджетът, два дни по-късно поискахме среща с проф. Салчев, на която той изрично ин сподели, че “няма по какъв начин и да не чакаме каквото и да било заплащане от страна на Касата, тъй като до момента в който не променим, цитираните от него закони, това нямало по какъв начин да стане факт. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР