На 31 октомври 1981 г. мъж нахлува в манастира Свети

...
На 31 октомври 1981 г. мъж нахлува в манастира Свети
Коментари Харесай

Жестокото убийство на сестра Бенц в Деня на Вси светии

На 31 октомври 1981 година мъж нахлува в манастира „ Свети Франциск “ в Амарило, Тексас. След това изнасилва, удушава и намушква до гибел сестра Тадеа Бенц, която е на 76 години. Тялото й било намерено от друга сестра, когато сестра Бенц пропуща молитвата в 6:30 сутринта.

Новината за убийството на монахинята шокирала града.  Местните поданици почнали да си насочат взаимни обвинявания, да се подозират, настъпил безпорядък. Под натиска на непрестанно повишаващото се обществено напрежение полицията бързала, детективите нямали време да обработят усърдно изложените версии и качествено да обработят доказателствата, само че обвиненият въпреки всичко бил открит.

Свидетелите били видели мъж с тъмна кожа и черна къдрава коса пред манастира в нощта на убийството.

След проучване на тялото и правосъдните доказателства излиза наяве, че това закононарушение е обвързвано с друго, което се е случило на 9 юли, станало наоколо на прилежаща улица в Амарило. В този случай Нарни Кокс Брайсън, на 77 години, е била изнасилена и убита в дома си.

Освен едно и също закононарушение, имало идентични доказателства, събрани от двете закононарушения. ДНК под форма на коса – къдрава, черна и оставена от испанец, поради което чиновниците търсели кубинския емигрант от първото ликвидиране през юли.

Те взели сперма от сестра Бенц, само че защото патологът нямал уместно съоръжение за разбор на спермата, я изхвърлил.

След като не намерили кубинския емигрант, за който подозирали, че е изнасилил и умъртвил и двете дами, внезапно се появил нов обвинен за убийството през октомври.

Ясновидка  започнала да звъни по медиите, казвайки, че има привидение за това кой е умъртвил Монахинята. Тя споделила, че килърът е младеж, който носи подправена перука „ афро вид “ и живее в къща на същата улица като манастира.

На 9 ноември полицейският сержант Уолтър Йергер декларирал, че Джони Франк Гарет, на 17 години, е обвинен, защото е намерил пръстовите му отпечатъци покрай манастира. Той не допускал, че отпечатъците на Джони може да са били там, единствено тъй като манастирът се намирал против дома му. Няколко очевидци видели Гарет да напуща мястото на убийството. Според очевидци, мъжът се държал нервно, оглеждал се и доста бързал.

До този миг полицията била сигурна, че еднакъв човек е виновен и за двете убийства. Но Джони в никакъв случай не е бил разпитван за другото ликвидиране. По това време Джони Франк Гарет бил единствено на 17 години, само че имал доста проблеми.

Още в ранна възраст, той бил изнасилен от доведения си татко, който по-късно го продава на други мъже за секс. Започвайки на 14-годишна възраст, той е заставен да извършва странни полови действия, които са записани като нецензурен филми.

Семейството му го вкарва в света на алкохола и опиатите, започвайки от 10-годишна възраст. Те го научили да употребява и други субстанции като разредител за бои и амфетамини, което довело до мозъчно увреждане на младото момче.

Джони бил постоянно обичай и измъчван, откакто бил малтретиран с горелка, той получил тежки изгаряния и белези. Без да се включват многочислените пострадвания на главата, които е получил през годините.

Заради всичко, случило се с него, Джони страдал от параноични заблуди и имал умствени усложнения, от които типичните младежи на неговата възраст не страдат.

Трима разнообразни специалисти по психологично здраве, които прегледали деликатно Джони, декларирали, че той е с увреждане на мозъка, психическо разстройство.

Но нищо от това не било казано на правосъдните заседатели, когато той бил изправен пред съда за убийството на сестра Бенц. Така че няма метод да се каже дали това би трансформирало ситуацията.

Въпреки обстоятелството, че няма директни доказателства против Джони, детективите го обвинили в убийството на 9 ноември и откакто правосъдните заседатели признали Гарет за отговорен,  го осъдили на гибел. Това се случва през 1992 година Джони Франк Гарет в никакъв случай не признава виновността си и преди гибелта си сподели следното: „ Много благодаря на фамилията ми, че ме обича и се тормози за мен. Останалият свят може да  ме целуне по задника. “

Леонсио Перес Руеда

След като присъдата била изпълнена, жителите на Тексас за малко не запомнили за чудовищното закононарушение, случило се на Хелоуин, само че през 2004 година цяла Америка замлъкнала. Тогава били открити нови доказателства – ДНК проби – доказващи, че Гарет е почтен и напълно друг човек, Леонсио Перес Руеда, е съпричастен към гибелта на монахинята.

След ареста си Руеда се признава за отговорен за убийството и изнасилването на сестра Бенц. През 2005 година съдът го осъдил на 45 години затвор, само че макар триумфа на справедливостта, фактът за позволената правосъдната неточност оставя дълбока диря в престъпната история на Съединените щати. Това дело заляга в основата на няколко кино лентата, най-известният от които е „ Последната дума на Джони Франк Гарет “ на Саймън Ръмли.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР