На 30 септември в Берковица, с тържествено откриване на военен

...
На 30 септември в Берковица, с тържествено откриване на военен
Коментари Харесай

Откриха военен паметник в Берковица /снимки/

На 30 септември в Берковица, с тържествено разкриване на боен монумент и възстановка на историческо събитие, бе почетен непоколебимият дух на героите и бе съхранена парченце от историята.
Поводът бе 110-годишнина от едни величави и трагични събития, свързани с Междусъюзническата война, в респект на фелдфебелите Йонко Минков и Тано Вътов, които със 70 боеца от 34-ти Троянски полк стопират и обръщат в бягство Румънската конница, устремила се към София. По този метод те избавят Петрохан, избавят и София. Досега тези исторически събития не са отбелязвани, само че бе наш дълг да ги увековечим, тъй като паметта на нашите предци, героичната им всеотдайност би трябвало да има отзвук, написаха от общината.
Паметната плоча беше открита от Гергана Антонова - Зам.-кмет на Община Берковица и проф. Иван Гаврилов, по концепция на който се осъществя това паметно събитие. Видинският митрополит Даниил отслужи церемониален водосвет и благослови начинанието.
Официални посетители на откриването бяха представители на министерството на защитата, военнослужещи, регионален шеф, представители на Българската православна черква, възпитаници, учители, жители.
В непосредственост до мястото, на което беше открита паметната плоча, бе пресъздадена възстановка на историческите събития, в която взеха присъединяване над 100 души от НД " Традиция " и 34-ти пехотен троянски полк. В програмата участваха и пътуващо читалище “Бащино огнище ”, Ивайло Шопски, оркестър “Шевица ”, ФК " Танцувай за здраве ", ФГ " Дервент ", с. Бързия, ТС " Малинарка " и Танцов клуб " Бързия ".
Раздаден бе и курбан за здраве, дарен от проф. Гаврилов.
Истинската благодарност към героите може да бъде единствено безконечна. Защото човешката памет не е безкрайна и в случай че не се подхранва, следите останали от събитията избледняват, героите потъват в давност. Но има един лозунг, който ще помним завинаги: „ Нищо не е забравено, никой не е пропуснат “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР