На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски

...
На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски
Коментари Харесай

Феноменалният цигулар Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал


На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният съветски цигулар Максим Венгеров ще извърши Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийска филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена също и Първата симфония на Брамс.

Изявата на Максим Венгеров в София се чака с огромен интерес от българската аудитория, която още помни първото му посещение у нас през 2006 година Оттогава до днешна дата признанията за гения на Венгеров идват от всички краища на света, а даровитият музикант продължава да катери нови и нови върхове в кариерата си. Неговите осъществявания, наситени с сила и всепоглъщаща пристрастеност, му печелят признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до безусловно съвършенство.

През октомври 2017 година Максим Венгеров изнесе два забележителни концерта в Карнеги Хол (Ню Йорк), със Симфоничния оркестър на Монреал под диригентството на Кент Нагано. През същия месец той реализира международната премиера на Концерт за цигулка от китайския композитор Циганг Чен (Qigang Chen), написан особено за Венгеров. Изпълнението бе част от Международния музикален фестивал в Пекин. През януари тази година цигуларят изнесе ослепителен рецитал в влиятелната зала „ Стратмор “ във Вашингтон дружно с пианиста Рустем Сайткулов. „ Вашинтон поуст “ написа следното във връзка концерта: „ Спиращо дъха осъществяване! Венгеров свири с такава вродена лекост, че техническите компликации не се усетиха от публиката. “ (Anne Midgette, 28 януари).

На сцената на Зала 1 на НДК Венгеров излиза със Софийска филхармония, дирижирана от Найден Тодоров. Маестрото е селектирал 82-ма от най-хубавите ни музиканти, които дружно със международната гост-звезда Максим Вангеров да показват едно от най-забележителните събития в класическата музика за 2018 година

Събитието е един от акцентите в формалната културна стратегия на София по време на българското председателство на Европейски Съюз. "Европейски музикален фестивал", проведен от "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР