На 30 април китното мездренско село Царевец предстои да се

...
На 30 април китното мездренско село Царевец предстои да се
Коментари Харесай

Мездренското село Царевец е домакин на първия у нас Фестивал на сапуна

На 30 април китното мездренско село Царевец следва да се трансформира в място за събуждане на старите обичаи. Това ще е първото село в страната, в което ще се организира фестивал на сапуна, вплел в себе си традициите и бита на поколенията.
Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун е вписано в Националната листа „ Живи човешки съкровища - България “ 2021 година Занаятът е един от утвърдените от Националният съвет за нематериално културно завещание към Министерството на културата.
Гостите на фестивала ще имат опция да видят и да се допрян до занаята, с помощта на груповите носителки на умеенето за варене на домакински сапун – Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, които дружно с Галя Геновска ще покажат и предадат своите познания и умения на всеки, който има предпочитание да вникне в това свещенодействие.
Освен варене на домакински сапун, гостите на празника ще могат да видят и още голям брой занаяти и действия на завършената „ улица на занаятите “. Сред участниците ще има и такива, номинирани в листата на „ Живи човешки съкровища “ през миналите години.
Ще имат опция да се потопят и върнат най-малко за малко в едно далечно време, когато с цел да имаш нещо, би трябвало да го направиш със личните си ръце.
Фестивалът се провежда от кметство Царевец, НЧ „ Просвета-1928 “ – Царевец и с поддръжката на община Мездра.
За да бъде денят в действителност прекрасен уредниците са подготвили богата фолклорна стратегия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР