На 3-и ноември в София ще започне най-значимото ежегодно събитие,

...
На 3-и ноември в София ще започне най-значимото ежегодно събитие,
Коментари Харесай

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

На 3-и ноември в София ще стартира най-значимото годишно събитие, обвързвано с дизайн в България – петото издание на фестивала МЕЛБА. Началото на десетте дни, отдадени на дизайн в София, ще бъде обещано с откриването на изложбата на български създатели „ Местна хубост “, част от годишната поредност Преглед на българския дизайн, която показва някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година.



„ Местна хубост “ събира творбите на девет български създателя – Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова. Атрактивната експозиция включва бижута, въодушевени от звука на гайдата, образен роман за пътя на ръжта, мивка от пчелен восък, керамични чинни с кукери-супергерои, модерна пътека-килим от вълна, осветителни тела от родопски камъни, бижута от автомобилни фарове, актуален прочит на обичайната старопланинска техника и бутилиране на аромати, присъщи за природата в разнообразни райони. Всички творби в изложбата се основават на районни материали, запаси и обичаи, като множеството от тях са основани особено за мотива. Годишната селекция за първи път в четиригодишната си история се провежда от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. „ Във всяка от работите откриваме нещо познато, само че видяно и преосмислено през непозната вероятност “, споделя основаната в Лондон Драгомирова.



Официалното разкриване на „ Местна хубост “, с която ще бъде обещано и начало на МЕЛБА фестивал, е на 3-и ноември (четвъртък) от 19 ч. в изложба КО-ОП на бул. „ Янко Сакъзов “ 17 в София. Творбите ще могат да бъдат прегледани до 13-и ноември, като входът е свободен.

Освен фокусираната напълно върху българските обичаи галерия, фестивалът ще насочи вниманието и на открито, с помощта на своя интернационален. На 5-и номври (събота) в центъра за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ в София родната аудитория ще има опция да се срещне с лектори, които са измежду значимите имена на европейската дизайн сцена. Сред тях са Лиза Енебис и Уанвай Шум от една от най-награждаваните и авторитетни организации за дизайн в интернационален проект – нидерландското студио. Гости на симпозиума ще бъдат още от Ирландия, занимаваща се с илюстрация и стенопис; кураторът, публицист и теоретик в областта на дизайна, архитектурата и образните изкуства –; както и полският графичен дизайнер и създател на шрифтове и образни идентичности. Част от програмата са и украинският креативен колектив, употребяващ обичайни етнически техники и отправящ апели за мир –, както и дизайнерката от Валенсия, занимаваща се с продуктов и интериорен дизайн. Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА са налични на, като има опция за наличие онлайн или онлайн.



Ели Гутиерес

Разнообразната стратегия на МЕЛБА фестивал тази година включва богат набор от събития, ориентирани както към необятната аудитория, по този начин и за експерти. Сред тях е изложбата: Иновации в индустриалния дизайн през 24 образеца, която ще бъде открита на 3-ти ноември в Инкубатора на София Тех Парк. На 4-ти октомври пък са планувани две събития – образованието за типографи на тематика шрифт с Матеуш Махалски и откриването на поп-ъп изложбата (галерия ПОРТ А, 19 ч.), която е колаборация с Fashion Days и показва илюстрациите на 18 актьора, класирани от общо 204 участници в конкурс. На 8-ми октомври от 18 ч. в Галерия УниКредит Студио (площад „ Св. Неделя ” 7) ще бъде открита още една галерия, с която МЕЛБА фестивал стартира нова поредност – Дипломен план, експозиция с керамика от Спас Йорданов. На 9-и ноември от 18 ч. в Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски ” 100 ще бъде открита изложбата на ателието по керамика и порцелан на Висшето учебно заведение за приложно изкуство в Прага. Част от програмата на фестивала е и полемиката за общуването сред другите групи, обвързани в цялостното развиване на креативния артикул, озаглавена. Тя се провежда дружно с самостоятелната просветителна платформа и ще се организира на 10-и ноември от 18:30 ч. в Чешкия център. Отново в съдействие с Know-How-Show-How, на 11-и и 12-и ноември се провежда и клас за експерти на тематика: Отвъд правенето на продуктите красиви. Всички изложения, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и полемиката се изисква в допълнение записване на и възнаграждение на съответната такса.

Фестивалът за дизайн МЕЛБА е единственото по рода си събитие в столицата и се провежда с помощта на Столична община. „ Партньорството със Столична община е знаково за активността ни. Дългогодишното интензивно взаимоотношение, довело до включването на продуцирания от нас единствен в страната фестивал за дизайн в Културния календар на столицата, ни дава убеденост, че активността ни е разпозната като скъпа и разрастваща средата, че способстваме за разговор и многообразие на обществото ”, споделят за партньорството уредниците Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

Организатор на е. Проектът се осъществя с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант “ и стратегия " Визуални изкуства " и е част от Календар на културните събития на Столична община. Фестивалът се организира с общителното подпомагане на Чешки център в България, Посолство на Чешката република, Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, Посолството на Кралство Испания, Посолството на Ирландия, Унгарския културен институт, Полския институт, Polish Graphic Design. Партньори на фестивала са Fashion Days, стратегия „ Творческа Европа “, Уникредит Булбанк, EPAY GO, Easy Pay, България еър и други.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР