На 29-ти юни Институтът за пазарна икономика представи база данни

...
На 29-ти юни Институтът за пазарна икономика представи база данни
Коментари Харесай

Общинските фирми харчат 2.7 млрд. лв. на година и наемат близо 37 хил. души

На 29-ти юни Институтът за пазарна стопанска система показа база данни и разбор на активността на общинските търговски сдружения и общинските предприятия в четири разнородни общини (Пловдив, Велико Търново, Свиленград и Брезник) за интервала 2018 – 2021 година Изборът на общините се базира главно на броя на популацията в тях. Целта е да се показа активността на общинските фирми; секторите, в които функционират; финансовите им индикатори и резултати; да се направи по-задълбочен разбор на положението и (доколкото е възможно) за успеваемостта им. Изследването стъпва въз основата данни за общинските търговски сдружения и общинските предприятия за 2020 и 2021 година, готова от ИПИ и допълнена с отчетни данни за комерсиалните сдружения за 2018 и 2019 година

Четирите общини имат разнообразни демографски характерности, степен на социално-икономическо развиване и индикатори на пазара на труда. Община Пловдив е най-голямата, в нея пазарът на труда е динамичен, като без значение от намаляващото население се характеризира с висока икономическа интензивност и претовареност при ниска безработица. Доходите на популацията в общината са относително високи, създадената продукция нараства, а също и вложенията, изключително през 2021 година. Велико Търново е междинна по мярка община, която също отбелязва спад в популацията, добре развъртян пазар на труда, възходящи приходи, въпреки с съмнения в размера на създадената продукция. Свиленград е гранична дребна община с някои структурни провокации на  пазара на труда и висока безработица, ниски междинни приходи и задържане на разноските за придобиване на ДМА през последната година. Брезник е измежду най-малките общини в България, характеризираща се със относително слаба икономическа интензивност, само че релативно по-високи от предстоящото приходи, спад в създадената продукция през последната година и ниски вложения.

Търговските сдружения с присъединяване в собствеността на община Пловдив са 17, като съвсем всички са лечебни заведения. В две сдружения общината има миноритарно присъединяване. Общите им доходи и разноски през обсъждания интервал непрекъснато нарастват, като финансовият резултат на сдруженията е позитивен през всички 4 години от интервала, без значение че има обособени сдружения на загуба. Разходите за личен състав доближават до 45 млн. лева за 2021 година, а активите на сдруженията надвишават 63 млн. лв..

Община Велико Търново взе участие в 11 търговски сдружения, в 9 от които има 100% присъединяване в капитала. Разнообразието на икономическите действия, които те правят, е по-голямо от това в Пловдив. Приходите и разноските на сдруженията нарастват през обсъждания интервал, само че по-слабо от тези на община Пловдив, като само през 2019 година приходите надвишават разноските и надлежно тогава общият финансов резултат е позитивен. Разходите за личен състав порастват с 13% през 2021 година, най-много поради растежа на възнагражденията в лечебните заведения. Активите на сдруженията надвишават 19 млн. лева към края на 2021 година.

Свиленград е дребна община с три търговски сдружения със 100% присъединяване в капитала на общината. Едно от сдруженията е ново, записано през 2020 година. Финансовото положение на свиленградските сдружения е положително и това е видно от данните за приходите и разноските им – за всички четири години сдруженията записват облага, като тя доближава най-висока стойност – общо 1,1 млн. лв. –  през 2020 година. В изменението на активите на сдруженията на общината не се следят съществени съмнения – те последователно нарастват до 7,8 млн. лева в края на интервала.

Община Брезник е най-малката община от обсъжданите с население от към 5 хиляди поданици, надлежно и присъединяване в търговски сдружения на общината е мощно лимитирано. Общината има 100% от капитала на две сдружения. Брезник се отличава и по неналичието на общинско лечебно заведение, както и владеене на миноритарни участия в търговски сдружения. Обемът на приходите и разноските на двете сдружения е относително невисок, а финансовият резултат – неуверен. Общите разноски за личен състав порастват, само че в по-малък размер спрямо другите общини, общите активи също не са огромни. Заетите в двете сдружения са към 13 души.

В трите по-големи общини са основани и общински предприятия по реда на закона за общинската благосъстоятелност. Разнообразието от действия, които правят предприятията в Пловдив и Велико Търново, е доста огромно. Община Свиленград има единствено едно общинско дружество. Колкото по-малка е общината, толкоз делът на личните доходи в общите доходи на предприятията на територията й понижава, надлежно – те са по-силно подвластни от директната дотация от общинския бюджет за покриване на разноските за активността. Структурата на разноските е сходна, като мощен превес имат разноските за личен състав, до момента в който тези за прехрана са по-скоро алегорични.

Анализът демонстрира огромно многообразие на действия и услуги, осъществявани от комерсиалните сдружения и предприятията на общините, което в огромна степен е резултат  както от размера на общината, по този начин и от умишлен избор на локалната власт кои услуги да дава на своите жители. Извършването на независим разбор на активността на компаниите е по-скоро изключение, а съпоставяне с други общини или аналогични сдружения съвсем не се прави. Налице са положителни образци за ръководство, само че общините към момента рядко споделят своя опит и усложнения при ръководството на сдруженията и предприятията си.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР