На 276 сигнала от началото на отминалия ден до момента

...
На 276 сигнала от началото на отминалия ден до момента
Коментари Харесай

Пожарите в страната и горските на първа линия

На 276 сигнала от началото на отминалия ден досега е реагирала Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. От тези сигнали 220 са били за пожари, а от  тях - към 200 са пожари в сухи треви и към 20 в горския фонд.

Сред сериозните точки към момента остават Беренде, Старосел и Кръстевич.

Пожарите са локализирани, само че към момента има групи за наблюдаване. Към момента има 18 дейни пожара. На терен са над 50 екипа.

Пожарите са на извънредно огромна повърхност , изясни в предаването „ Преди всички “ на БНР основен контрольор Стефан Стефанов от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, който разказа вчерашния ден като извънредно тежък.

Относно почналото разхлаждане на времето контрольор Стефанов означи, че измествайки се във вътрешността в страната, фронтът носи и ветрове , които са рискови за разпалване на пожарите.

Само няколко секунди нехайство са задоволителни , разяснява той.

 Снимка: БГНЕС

По въпроса с съществуването на хеликоптери за въздушно гасене и би ли било по-лесно да се гасят пожари с сходна техника, Стефан Стефанов уточни, че с цел да има дейно гасене от въздуха, би трябвало да разполагаме най-малко с три летателни средства , които редовно да обхождат огнищата.

За всички по-големи пожари са формирани досъдебни производства, посочи Стефан Стефанов.

Гилдията е шокирана от случилото се на терен , съобщи във връзка трагичната гибел на двама лесничеи през вчерашния ден Анелия Иванова, ръководител на Националната Федерация „ Земеделие и горско стопанство “ към КТ „ Подкрепа ”.

Работата на горските експерти е доста характерна. Многократно е поставян въпросът за статута на горския експерт , на който в този момент са вменени ужасно доста отговорности, разяснява Иванова в предаването „ Преди всички “. По думите й тези хора са „ и служители на реда, и пожарникари “ .

Необходима е смяна в Закона за горите и присъединението на горските чиновници към по-висока категория труд, разясни Анелия Иванова.

През лятото, в горещините при пожароопасна конюнктура първи на линия са горските експерти , акцентира още тя.

Според Иванова има известно усъвършенстване във връзка с оборудването, само че от фотосите в обществените мрежи не проличава „ тези хора да са добре екипирани “ при пожар.

По отношение на тези бедствия продължава да липсва съгласуваност сред институциите , уточни Анелия Иванова.

Не е работа на горските стражари да влизат в огъня , подготовката им не е задоволителна, посочи тя.

В момента горските експерти са отклонени от нормалната им активност, с цел да гасят пожари, добави Иванова. 

Повече по тематиката чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР