На 27 юли 1888 г., американският изобретател Филип Прат демонстрира

...
На 27 юли 1888 г., американският изобретател Филип Прат демонстрира
Коментари Харесай

Първият американски електрически автомобил е на 135 години

На 27 юли 1888 година, американският откривател Филип Прат показва пред аудитория първата самоходна карета на електрическа двигателна сила в Съединени американски щати. Машината е основана в съдействие с Фред Кимбъл от Fred M. Kimball Company.

Предвестникът на електрическата кола е триколка, оборудвана с електрически мотор с мощ 0,5 к.с. Захранван е от шест оловно-киселинни акумулатори, създадени от Electric Accumulator Company. Батериите тежат 41 кг, а цялата машина към 136 кг. Шофьорът седи от горната страна над отделението за акумулатори. Максималната скорост е 8 благи в час (12,8 км/ч).

Пътните проби на триколката са извършени в Бостън, на площад Уинтроп. На тях е поканен редакторът на списание Modern Light and Heat, който разказа такова значимо събитие в броя от 2 август. По нататък електрическата триколка на Филип Прат е показвана в Сентрал Парк в Ню Йорк, както и в Атлантик Сити.

Трябва да се означи, че Филип Прат патентова доста други разработки. Те включват гумени накрайници за крайници на столове и патерици, токчета за обувки, неплъзгащи се гуми и машина за произвеждане на гумирана тъкан. Изобретателят умира в Бостън през 1915 година на 75-годишна възраст.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР