На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ.

...
На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ.
Коментари Харесай

27 май - Световен ден на спешната медицинска помощ

На 27 май означаваме Световния ден на незабавната здравна помощ. За първи път е разгласен през 2018 година от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM.

Целта на този ден е да се обединят хората и ръководещите по света да приказват за незабавната медицина и незабавната здравна помощ, както и за значимостта на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Важно е да се осъзнае нуждата от добре създадени, готови и проведени незабавни медицински системи на всички места по света, тъй че да оцелеят повече хора и да се понижат уврежданията, до които водят незабавните положения.

На 27 май 1994 година в гр. Льовен, Белгия, се основава " Клубът Льовен " - група интензивни медици, които вкарват специалността „ Спешна медицина ” в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която вкарва специализацията по незабавна медицина като съществена компетентност за лекари през същата година.

От 2015 година е въведена и специализация за медицинските експерти " Спешна здравна помощ " и към този момент има десетки експерти по незабавна медицина и измежду тях. На този ден Европейската асоциация по незабавната медицина се обръща с зов 27 май да се трансформира в ден за размисъл и дейности към незабавната помощ и значимостта ѝ за системата.

Около 50 години е междинната възраст на работещите в " Спешна помощ ". Това съобщи доктор Диана Димитрова от Дружеството на незабавните лекари по време на конференция през днешния ден във връзка празника. Тя насочи апел да спрат случаите на принуждение над екипи на " Спешна помощ ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР