На 26 юни в Турция бе дадено началото на реализацията

...
На 26 юни в Турция бе дадено началото на реализацията
Коментари Харесай

Канал Истанбул - грандиозен успешен проект или заплаха за екосистемата в региона

На 26 юни в Турция бе обещано началото на реализацията на един от най-амбициозните и противоречиви планове в историята на страната - Канал Истанбул, който ще свърже Черно и Мраморно море. Мечтите за създаване на опция на Босфора датират още от 16-и век. Очаква се с реализирането на плана в турската хазна да постъпват по осем милиарда $ годишно. 

Проектът опция на Босфора е измежду така наречен " луди планове " на президента Реджеп Тайип Ердоган. Канал Истанбул се обрисува като един от водещите капиталови планове за последните шест години, измежду които са летище Истанбул, Северната мраморноморска автомагистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството декларира, че тези вложения ще имат огромен принос за турската стопанска система, като по този метод ще се усили въздействието на Турция в интернационалната търговия и ще има големи изгоди за екологията и за сигурността. Твърди се, че Канал Истанбул ще е от изгода освен за Турция, а и за прилежащите страни, измежду които България и Румъния. 

Същевременно опозицията в Турция, военните (във връзка с конвенцията от Монтрьо), екоподдръжниците и доста поданици на мегаполиса остро подлагат на критика така наречен " Канал на раздора ", като настояват, че с реализирането му ще бъде породена екокатастрофа, основно поради разликата в солеността на Черно и Мраморно море, както и поради обстоятелството, че по този метод Истанбул на процедура ще бъде трансфорат в остров. Според някои оценки ще се увеличи мощно и рискът от големи опустошения при трусове. Турската съпротива побърза да предизвести задграничните вложители за рисковете при вероятно присъединяване в " Канал Истанбул ". По данни на изследване на социологическата организация Метропол близо половината турци не утвърждават построяването на Канала. 

Ползите от Канал Истанбул

Това не е просто воден канал, това е избавление за бъдещето на Истанбул. Така Ердоган окачестви на 26 юни плана (когато бе направена първата копка в региона Сазлъдере). 

Водната артерия ще бъде с дължина 45 километра, с дълбочина 20,75 метра и минимална ширина 275 метра. Предполага се, че през Канала ще може да минават по 160-180 кораба дневно с товароподемност до 300 хиляди тона. 

Ердоган заяви, че се възнамерява Канал " Истанбул " да бъде издигнат за шест години, а цената му ще възлезе на 15 милиарда $. Той посочи, че трафикът през Босфора сега е доста натоварен и е един от най-натоварените в света. По думите му потенциалът на Босфора за безвредно прекосяване на кораби е 25 хиляди (годишно), а на този стадий през пролива към този момент минават по 45 хиляди плавателни съда. 

Още през май Ердоган съобщи, че сигурно има доста съперници на плана, само че добави: " Това няма да ни спре ". Президентът посочи още, че планът няма да попада под действието на Конвенцията от Монтроьо. 

Министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу съобщи, че съгласно предварителните планове корабоплаването през Канал " Истанбул " ще бъде 13 пъти по-безопасно, в сравнение с през Босфора. 

Увеличаването на габаритите и тежестта на корабите, превозването на рискови товари, увеличението на броя на плавателните съдове са единствено дребна част от заплахите за пролива, споделят специалисти. Като натурален проток Босфорът крие голям брой рискове като остри завои, мощни и променливи течения; придвижването на плавателни съдове, които са част от градския превоз, и туристическите корабчета също товарят трафика. В момента за прекосяване през Босфора корабите би трябвало да чакат от 15 до 30 часа, поради което загубите за огромните танкери за денонощие възлизат на до 120 хиляди $. Предполага се, че с реализацията на Канал Истанбул корабните компании ще спестят 1,4 милиарда $ годишно. 

Не би трябвало да се пренебрегва и фактът, че от преминаващите кораби през Босфора годишно 10 хиляди са танкери, пренасящи тонове недопечен нефт. Катастрофа на подобен танкер в пролива, разделящ на две елементи 16-милионния мегаполис, може да докара до екокатастрофа. Подобни произшествия е имало през 1979 и 1999 година Същевременно съвсем всекидневно в пролива става леки произшествия. 

Всъщност съгласно някои оценки през Босфора минават 4 пъти повече кораби в сравнение с през Панамския и три пъти повече в сравнение с през Суецкия канал. Инцидентът в Суецкия канал неотдавна способства за решението на турските управляващи за пускане на реализацията на плана за Канал Истанбул.
Трябва да се означи и фактът, че макар развиването на технологиите в търговията не престават да преобладават морските транспорти, а цената им е доста по-ниска спрямо другите транспорти. 

Преподавателят от университета Мармара и експерт по градски мениджмънт доктор Реджеп Боздоган заяви, че Канал Истанбул няма просто да свърже Черно и Мраморно море, а планът включва логистичен и конгресен център, център за изложби, две огромни пристанища и две яхтени пристанища. Ще бъде основана и зона за високи технологии и ще бъдат издигнати два сеизмично устойчиви града. 

По информация на Хабер 7 в интервала 2017-2019 година са осъществени задълбочени изследвания, свързани с реализацията на морската артерия. Анализирани са били всички отзиви и рецензии от съвещанията на Комисията за механически надзор, като работата е била съгласувана с мнението на специалисти от 56 институции и организации. 

Вредите от Канал Истанбул

Опозицията и екоактивистите са твърдо срещу реализацията на Канал Истанбул. В деня, в който бе стартирано строителството, бе проведен огромен митинг. " Не желаеме бетонен канал, не желаеме бетонен град ", " Няма да мълчим, в случай че Каналът бъде осъществен ", скандираха участниците в митинга.

Според еколозите с реализирането на плана ще бъде опустошен екологичният баланс и ще се увеличи равнището на сероводорода в Мраморно море. Това значи, че жителите на Истанбул ще усещат непрекъснат неприятен аромат (на развалени яйца), а редица типове от екосистемата може да бъдат унищожени.

Най-крайните съперници настояват, че с построяването на Канала ще бъде породена екокатастрофа, защото Мраморно море е по-солено, а Черно море има по-голямо био многообразие. Също по този начин равнището на водите в Черно море е по-високо, а течението на Босфора не разрешава на двете морета да се смесват.

С реализирането на изкуственото оборудване може да се стигне до там, че равнището на Черно море да спадне леко, а Мраморно море да бъде мощно нечисто. Европейската част на Истанбул, трансформирайки се в остров, може има проблеми, свързани с недостиг на вода, както и с нараснал риск от трусове. 

Проблемите, свързани с недостига на вода, са мощно евентуални, защото главният източник на прясна вода в европейската част на Истанбул е точно водохранилището Сазлъдере, което с реализирането на плана де факто ще бъде засолено. Ще са нужни доста нови водоизточници. Трябва да се изтъкне фактът, че по-голяма част от популацията на Истанбул (10 милиона души) живее в европейската част на Истанбул, а множеството ресурси на вода се намират в азиатската част на града. Дори в този момент в европейската част на мегаполиса постоянно има проблеми в водоснабдяването. 

Очевидно единствено времето ще покаже дали изгодите ще са по-големи от вредите при реализирането на мегапроекта Канал Истанбул.

Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР