На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на

...
На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на
Коментари Харесай

50 светила в медицината учредихан национална ракова мрежа

На 26 март 2022 година се състоя учредително заседание на национална ракова мрежа в Република България, наречена Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ), оповестиха от там.

Абревиатурата СОНМ e остаряла българска дума, означаваща и човешко голям брой, и събор на богове (пантеон).

СОНМ е неправителствено съдружие с нестопанска цел. В обществен аспект е замислена като съвременна екосистема от медицински и немедицински сдружения, която включва необятен набор от мултидисциплинарни връзки в региона на онкологията.

Официални учредители на СОНМ са влиятелни български медицински сдружения: Българско сдружение по генетика и геномика на индивида, Българско здравно съдружие по хематология, Българска асоциация по психоонкология, Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина, Българско сдружение по кардиоторакална рентгенология, Българска група по бронхология и интервенционална пулмология, Българско сдружение по трансплантология, Сдружение Жените в онкологията, фондация Победи рака, фондация МОРЕ-Дарзалас и Национална пациентска организация и други

В развой на включване са: Българско сдружение по патология, Българско здравно сдружение по детска хематология и онкология, Българско сдружение по детска хирургия, Джуниър Ачийвмънт България и Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Като физически лица учредители вземат участие 50 авторитетни български специалисти в региона на онкологията, сред които 3 учени, 24 професори и 9 доценти.

Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функционалности на обособените медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; усъвършенстване на съдействието сред браншовите сдружения и „ триъгълника “ на общественото познание (университети, промишленост, правителство); иницииране и създаване на нововъведения за онкологични грижи в България, включващи скрининг и предварителна защита, диагноза и лекуване, психосоциална поддръжка и качество на живот и цифровизация.

Стратегическа цел на СОНМ е да партнира на политическите институции в концептуалното и практическото създаване на Национален раков проект според Европейския проект за битка с рака от 03.02.2021 година

В учредяването на СОНМ е вграден устойчивият модел и 12-годишната традиция на неправителствения народен план МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти). Той е първата и единствена към този момент самодейност за неофициален синергизъм и мултидисциплинарния метод в българската онкология.

Чрез МОРЕ са формирани и оповестени 19 клинични управления, учредени на доказателства, и 12 образователни книги за продължаващо здравно обучение; за първи път в българската просвета е въведен метода GRADE за оценка на доказателства и формулиране на препоръки; извършени са 12 годишни национални конференции МОРЕ.

Проектирани са и в ход е реализацията на цифрови платформи за онлайн сформиране и възобновяване на клинични управления и за кредитиране на продължаващо здравно образование (е-Guidelines & CME-O) в партньорство с Български лекарски съюз. В партньорство с българска стартъп компания иниициира неинтервенционално проспективно изследване за скрининг на карцином на гърда.

В качеството си на създатели на горепосочените документи и събития до момента са взели присъединяване 194 авторитетни български специалисти (медицински експерти и психолози) от 34 браншови сдружения, от които 4 учени, 79 професори и 54 доценти. От тях четирима са ректори на медицински университети и осем са изпълнителни шефове на академични лечебни заведения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР