На 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна,

...
На 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна,
Коментари Харесай

През цялото време плачеха. Петя Петрова, която спаси над хиляда животни от войната в Украйна

На 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна, една активистка за правата на животните от България към този момент пътува натам, с цел да помогне с каквото може. Малко повече от година по-късно тя към този момент е избавила близо 1500 животни от бомбардировките. Петя Петрова е Човек на деня на Свободна Европа.

Петя Петрова, че се занимава интензивно със отбрана на правата на животните от близо 4 години. Преди това е била и деятел за човешките права, като тогава е пътувала и до Близкия Изток. Затова споделя, че работата във военна конюнктура не ѝ е непозната, когато взема решение да отиде в Украйна.

В началото на 2022 година тя работи като координатор за Източна Европа към немския клон на интернационалната организация за отбрана на правата на животните PETA.

Когато войната стартира на 24 февруари, е поканена от организацията да отиде на място. Тя приема без съмнение и отпътува още на идващия ден дружно с приятеля си. Първоначално идват в полския град Пшемеш, откъдето посрещат украински бежанци дружно с други доброволци, а по-късно навлизат в Украйна, където разнасят храна за животни.

Когато PETA приключва акцията си в Украйна, Петрова напуща работното си място и взема решение да откри метод да се върне сама. За това оказват помощ няколко български неправителствени организации, които финансират автомобила, с който да се върне и да придвижва животните. След известно време се причислява към украинската организация UAnimals и продължава работата си с нейна поддръжка.

С течение на времето преместването на животни в Полша става все по-трудно, защото полската гранична полиция стартира да ги връща от време на време, а след това е понижен и разрешеният брой животни, които могат да минават границата. Причината е огромният брой животни, които бежанци и доброволци пробват да изтеглят.

Някои от най-обезкуражаващите моменти, споделя Петрова, са случаите, в които граничната полиция ги върне след дълъг път и се наложи да пътуват до други гранични пунктове. Когато пътят до Полша лишава повече време, им се постанова да пренощуват в автомобила дружно с животните вътре. Понякога пускат котките да се разходят в колата, а кучетата разхождат с мотиви на открито.

" Те от самото начало плачеха. Това бяха травматизирани животни (...) от звука на обстрела, на въздушните удари ", споделя Петрова пред БНР.

В друго тя споделя, че до този миг е евакуирала близо 1500 животни от началото на войната. По нейни думи групата, която избавя най-вече животни, са военните.
Привързват се към тях и е доста трогателна панорама, когато видиш боец, въоръжен до зъби, да носи две котки, плачейкиПетя Петрова
" Купуват им гранули, изпращат ги с обичаните им купички. Привързват се към тях и е доста трогателна панорама, когато видиш боец, въоръжен до зъби, да носи две котки, плачейки, тъй като би трябвало да ми ги съобщи, а не му се желае ", споделя тя пред Капитал.

Петрова нееднократно е ставала очевидец на бомбардировки, а след дългите месеци, в които живее в Киев, умората, страхът и стресът я карат да се върне в България. Тя обаче е уверена, че това е краткотрайно и един ден ще се върне още веднъж, с цел да оказва помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР