На 23 февруари Софийската филахрмония посреща българския диригент Кристиан Александров,

...
На 23 февруари Софийската филахрмония посреща българския диригент Кристиан Александров,
Коментари Харесай

Световна премиера на Украинска рапсодия в зала България

На 23 февруари Софийската филахрмония посреща българския диригент Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада и обичания български пианист Людмил Ангелов. Те ще показват Украинска рапсодия за пиано и оркестър от Александър Розенблат и Вариации по тематика на Паганини за пиано и оркестър от Витолд Лютославски. Във втората част на вечерта ще звучи Симфония №11 от Дмитрий Шостакович. В София ще се състои международната премиера на Украинска рапсодия. 

“Удивително красивите и „ жизнерадостни ” украински мелодии постоянно са привличали вниманието ми и са вдъхновявали желанието ми да пофантазирам с тях. Първите скици на „ Украинска рапсодия ” са направени преди 6-7 години. А неуместната и трагична политическа обстановка след 24 февруари 2022 година ме подтикна и за няколко месеца приключих работата си.

Дълбоко съм уверен, че когато „ пушките приказват, музите освен мълчат ”, а „ крещят ”, тъй като единствено културата оправдава наличието на индивида като тип на нашата планета ", споделя Александър Розенблат за своята творба, която ще прозвучи за първи път в зала „ България “.

Маестро Кристиан Александров е музикален шеф и основен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален шеф на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен шеф на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен шеф на Международния Музикален Конкурс в Торонто.

Работил е с интернационално известните диригенти Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и други Кристиан Александров е дирижирал в концертни зали в Европа, Канада и Близкия изток, сред които: залата „ Рой Томпсън “, Центъра за Сценични Изкуства „ Сони “, залата „ Еторе Мацолени “ и залата „ Глен Гулд “ в Торонто, Lieder Halle в Щутгарт, операта в Кайро, Концертната зала на Хонг Конг и други



Маестро Александров е дирижирал канадски и международни министър председатели на нови произведения от Джон Уилямс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм.

Дирижирал е също по този начин премиерата в Канада на творбата „ За върби и брези “ от интернационално известния композитор на кино музика Джон Уилямс и международната премиера на Концерт за арфа и оркестър от Джеймс Кембъл. През 2017 година маестро Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за сценични изкуства „ Сони “ в Торонто с произведения от композитора – притежател на премията Оскар А.Р. Рахман.

През 2019 година маестро Александров е определен за Артистичен шеф на Международния музикален конкурс в Торонто – благотворителна организация с задача да дава благоприятни условия на млади музиканти да извършват, дирижират и творят музика, като в същото време получават професионално управление от водещи специалисти в Университета в Торонто, Университета в Йорк, Симфоничния оркестър на Торонто, Канадската опера, Националния балет на Канада, Кралската музикална консерватория и музикалния лицей „ Глен Гулд “.

Маестро Александров е член на Асоциацията на симфоничните оркестри в Канада, на Американската федерация на музикантите, на Американската лига на симфоничните оркестри, Гилдията на диригентите, Обществото „ Глен Гулд “ в Канада, и Обществото по интернационалните културни връзки в Швейцария.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР