На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър

...
На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър
Коментари Харесай

22 октомври 1721 г. Русия става империя

На 22 октомври 1721 година Русия става империя. Цар Петър I е разгласен за император. Минали са едвам девет години от 18 август 1682 година, когато Петър I, един от най-хубавите владетели на съветската страна, се възкачва на съветския трон. По време на своето ръководство той основава Руската империя и се прогласява за първия съветски император.

Петър I е първият император от династията Романови, а неговата политика способства за развиването на Русия през 18.век. Той уголемява териториите на съветската страна и стартира рационализация в страната. Петър I е повлиян от европейската просвета и прави редица промени в региона на държавното устройство.

Петър I е роден на 9 юни 1672 година. Той е най-малкият наследник на цар Алексей Романов, напомня уеб сайтът Русофили. Петър I е дете от втория брак на царя с Наталия Наришкина. Цар Алексей има 13 деца от първия си брак, само че единствено двама от синовете му съумяват да го надживеят. След гибелта на съветския цар, стартира битка за власт сред родовете на двете му съпруги. Накрая се стига до решение царската корона да се наследи от двама души. През 1682 година Петър I се възкачва на престола дружно със своя по-голям брат – Иван V. Той е наследник на цар Алексей от първата му брачна половинка. Двамата ръководят дружно до 1696 година, когато Иван V се отдръпва поради влошеното си здравословно положение. Тъй като Петър I е единствено на 10 години, когато наследява царската купа, по тази причина до навършване на пълноправие, негов регент става майка му – Наталия Наришкина. Младият съветски цар израства в предградие на Москва и получава обучение от известни европейски учени. Малко преди да навърши 18 години, по съвет на своята майка, подписва брак с болярката Евдокия Лопухина. Техните взаимоотношения още първоначално се утежняват и през 1699 година бракът им е разтрогнат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР