На 21 юни се отбелязва Международният ден на музиката. Всяка

...
На 21 юни се отбелязва Международният ден на музиката. Всяка
Коментари Харесай

Музикален хепънинг в Пловдив в Международния ден на музиката

На 21 юни се отбелязва Международният ден на музиката. Всяка година той се чества допълнително от 150 страни на пет континента. На 21 юни и Пловдив ще се причисли към международните градове и ще означи празника с два концерта.

Сдружение „ Избери България “ провежда край фонтаните в Цар Симеоновата градина среща сред Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “. На спонтанния концерт от 14.00 ч. те ще пеят дружно и ще приказват за музика. От 18.00 ч. в парк Рибница Асен Павлов и експертите от „ Чинари “ ще се надиграват с младите танцьори от читалище „ Кирил Дженев “, там ще пее и фолклорният хор на НУМТИ. Водещ и на двете места ще бъде Наско Стоянов от БГ радио.

По този импровизиран метод Пловдив ще отпразнува Международния ден на музиката, основан през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг.

По мотив на празника, особено за съдружие „ Избери България “, Жак Ланг даде изявление, в което споделя по какъв начин е родена концепцията, превзела със силата на музиката съвсем всички страни по света. Части от изявлението ще прозвучат на сцените на двата концерта, като Жак Ланг ще опише по какъв начин се е родила концепцията за празника, по какъв начин е превзела съвсем 150 страни на 5 континента. Ще прозвучи и оценка на някогашния министър на културата на Франция за българската музика и за България като „ страна на музиката “.

Културната активност на Жак Ланг стартира през 1963 година, когато основава и става шеф на Международния сценичен академични фестивал в Нанси, а през 1972 година става шеф на Théâtre de Chaillot. Жак Ланг е министър на културата на Франция (1981-1986 и 1988 -1993) и министър на образованието (1992-1993 и 2000-2002). Избран е от президента Митеран за министър на културата през 1981 година, откакто е бил представител на предизборната му президентска акция. Той е основател на празника Fête de la Musique, провеждан на 21 юни всяка година.

От 2013 година до момента Жак Ланг е президент на Института за арабския свят в Париж и работи за увеличението на неговата активност и въздействие.

Музикалните празници на 21 юни се провеждат със съдействието на община Пловдив. Интервюто с Жак Ланг е осъществено със съдействието на Радио Енерджи. Концертите ще бъдат предавани онлайн в интернет, а записи ще бъдат оповестени в Ютюб каналите на БГ радио и на съдружие „ Избери България “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР