На 21 ноември Европейската комисия (ЕК) публикува Годишна стратегия за

...
На 21 ноември Европейската комисия (ЕК) публикува Годишна стратегия за
Коментари Харесай

ЕК публикува Доклад по Механизма за ранно предупреждение и Годишна стратегия за устойчив растеж за 2024 година

На 21 ноември Европейската комисия (ЕК) разгласява Годишна тактика за резистентен напредък за 2024 година (ГСУР) и Доклада по механизма за ранно предизвестие, оповестиха от Министерството на финансите. С двата документа започва следващият цикъл на Европейския учебен срок за 2024 година, чийто фокус е показан в ГСУР. В документа се показва дневният ред на социално-икономическата политика на Европейски Съюз , като се взема поради изменящата се макроикономическа, обществена и геополитическа среда.

Отново се следва структуриран метод, учреден на четирите измерения на конкурентоспособността , съгласуван с работата на Европейски Съюз за реализиране на непрестанен прогрес към Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване . Съобщението също по този начин обрисува основните аспекти на цикъла на Европейския учебен срок за 2024 година Предвижда се това да бъде достигнато посредством ориентиране на политиките в четири съществени взаимосвързани и взаимно подсилващи се измерения: околна среда, продуктивност, непоклатимост и правдивост .

Изпълнението на цикъла за 2024 година на Европейския учебен срок следва да направи равносметка на настоящото осъществяване на Националните проекти за възобновяване и резистентност и стратегиите по политиката на доближаване .

Текущото осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност, в това число въвеждането на специфични глави за REPowerEU в националните проекти за възобновяване и резистентност на страните членки, Инструмента за техническа поддръжка и потреблението на фондовете на политиката на доближаване, продължава да играе централна роля при оформянето на стратегии за промени и вложения във всички страни членки .

Докладът за Механизма за ранно предизвестие разпознава 11 страни членки – Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Нидерландия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, чиито стопански системи изпитват несъответствия или несъразмерни несъответствия през 2023 година За тези страни Европейската комисия ще изготви задълбочени прегледи, което ще разреши слагането на по-точна икономическа оценка за развиването на несъответствията и макроикономическите опасности пред стопанските системи им.

За Словакия също ще бъде направен изчерпателен обзор , защото икономическият прочит на таблото с индикатори в подтекста на Процедурата при макроикономически несъответствия показва опасности от пораждане на нови несъответствия , включително във връзка с ценова конкурентоспособност, цени на парцелите и задълженията на семействата.

Според заключенията на отчета, все още, няма съображение за осъществяване на задълбочени прегледи за останалите страни членки, в това число и за Българи я. По-конкретно за България, както и за другите страни членки без несъответствия, са разпознати макроикономически развития , които заслужават внимание, измежду които ценова конкурентоспособност, динамичността на дълга на семействата и мощният напредък на цените на парцелите.

Очаква се номиналните разноски за труд за единица продукция да продължат да нарастват значително. Отчита се, че номиналният напредък на цените на парцелите се е успокоил, само че остава висок. Въпреки, че темпът на вземането на заеми от семействата остава неизменен, нивото на дълг на семействата остава устойчиво, с наклонност да понижава. Силната външна позиция и продължаващият развой на номинална конвергенция смекчава рисковете.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР