На 20 февруари /понеделник/ Русе ще отбележи една от най-важните

...
На 20 февруари /понеделник/ Русе ще отбележи една от най-важните
Коментари Харесай

Русе ще отбележи 145 години от освобождението си на 20 февруари

На 20 февруари /понеделник/ Русе ще означи една от най-важните дати в своята история – Освобождението на града от османско господство. Тържествената гала ще се организира в Пантеона на възрожденците от 11 ч.

Честванията ще стартират пред паметната за русенци постройка, където Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще извърши тържествени маршове. Слова ще произнесат кметът Пенчо Милков и шефът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Благодарствен молебен за извоюваната независимост ще отслужат Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий и свещеници от Русенска Света Митрополия. По традиция в края на церемонията ще бъдат положени венци и цветя в памет на починалите герои. Желаещите могат да се запишат авансово на имейл [email protected].

Детско-девическият хор „ Дунавски талази “ при Общинския детски център за просвета и изкуство с диригент Весела Тодорова ще извърши „ Панагюрските въстаници “ и „ Хубава си, татковино “. Виктор Недялков от Театрално студио „ Маска “ при Общинския юношески дом с началник Мина Маринова ще показа стихове от Любомир Левчев и Дамян Дамянов.

Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом с началник Биляна Митева също ще се включи в церемонията по случай Освобождението на Русе.

Пред постройката на Пантеона Дружество „ Традиция “ – Русе ще покаже своята галерия на оръжие и военни униформи от интервала на Руско-турската война /1877-1878 г/.

Водещ на церемонията ще бъде артистът от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Любомир Кънев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР