На 2 септември се състоя честването на сто годишнината на

...
На 2 септември се състоя честването на сто годишнината на
Коментари Харесай

100 години – читалищно дело в град Гулянци

На 2 септември се състоя честването на 100 годишнината на НЧ „ П. Р. Славейков 1923 “ гр. Гулянци. Празникът стартира с разкриване на признателна плоча на входа на читалището, с признателност към предците, построили читалището.



Важен миг в историята е, че преди време, с цел да бъде издигната постройката с налог са обложени всички фамилии в Гулянци, а непринуден труд в градежа са вложили десетки локални хора. Така че, към днешна дата можем да кажем, че с НЧ „ П. Р. Славейков “ е обвързван всеки дом и всяко сърце в града. Може би по тази причина, а може би поради годините усърдна креативна работа и обич, вложени от колективите, читалището е било и продължава да бъде душата на Гулянци.



Вълнуващата годишнина събра читалищни дейци и самодейци, другари, сътрудници, създатели и жители. Гостите бяха посрещнати на входа от ръководителя Пламен Линков, хванал за ръка дете, като знак на приемствеността сред поколенията.

Читалищните дейци подаряваха на всички юбилейни сувенири. Във фоайето беше подредена фото галерия „ Миналото среща бъдещето “, уловила моменти от читалищния живот през годините. Специално за мотива в арт-галерия „ 101 дарования “ свои произведения показа изявеният художник Пламен Казаков, който е с гулянски корени.



Изложбата остави безмълвни гостите, а неповторимите икони на създателя, рисувани със специфична техника върху старинно дърво, привличаха гости и в идващите празнични дни.

Кулминация на честването беше концертът на самодейците, който извърши сцената с многообразието от гении на артистите, танцьорите и инструменталистите от разнообразни генерации. Публиката беше извънредно разчувствана от присъединяване на Цветомир Страхилов, Красимира Красимирова, Огнян Янчев, Избел Янева и Ива Ангелова, които към този момент не са в състава от самодейци, само че в сърцата си постоянно ще бъдат. В завладяваща приказност се завъртяха и най-малките попълнения, които сътвориха доста въодушевление с танците и песните си.

Читалището връчи награди за принос в развиването на културата и читалищното дело на градоначалниците на Гулянци, на някогашните секретари и ръководители, изявени самодейци, читалищни и културни дейци, на детската градина и учебното заведение – за добра взаимна работа.



Юбилярите получиха почетен плакет за принос към развиването на община Гулянци от кмета Лъчезар Яков и парична премия, дарове, цветя и приветствени адреси от президента на Република България, ръководителя на Народното събрание, Областния шеф, Съюза на читалищата, кметства, читалища, учебно заведение и детска градина, ЦОП гр. Гулянци, институции, компании, жители и другари.



Събитията, белязани от 100 годишния празник на читалището започнаха още при започване на годината и ще продължат и в идващите месеци с галерия, литературни срещи и концерти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР