На 2 август човечеството ще изчерпа всичките ресурси, които планетата

...
На 2 август човечеството ще изчерпа всичките ресурси, които планетата
Коментари Харесай

Global Footprint Network предупреди: От утре човечеството започва да живее на кредит

На 2 август човечеството ще изчерпа всичките запаси, които планетата може да възобнови за една година и затова ще живее „ на заем “ до 31 декември, сочат изчисленията на неправителствената организация Global Footprint Network.

С всяка последваща година този миг настава все по-рано, означават France Presse и френският вестник Le Figaro.

2 август, сряда, е за Земята „ деня на екологичния дълг “. „ От тази дата човечеството ще е изконсумирало всичките запаси, които планетата може да възобнови за една година “, пишат Global Footprint и WWF в взаимно официално съобщение.

За задачите на изчисленията си Global Footprint взема поради въглеродния отпечатък, употребяваните запаси за лов на риба, отглеждане на животни, развъждане на разнообразни култури, строителство и потреблението на вода.

Миналата година „ денят на екологичния дълг “ настъпи на 3 август. Макар че ритъмът на ускорение се забави леко в последните шест години, тази алегорична дата „ продължава непреклонно да натсъпва по-рано – от края на септември през 1997 година до 2 август тази година “, означават неправителствените организации.

„ За да задоволяваме потребностите си, през днешния ден ни е нужен еквивалентът на 1.7 планети “, прецизират те.

„ Цената на свръхконсумацията към този момент е забележима – дефицит на вода, засушаване, ерозиране на почвите, спад на земеделското произвеждане и на запасите от риба, обезлесяване, изгубване на типове. Животът на заем може да е единствено краткотрайно решение, тъй като природата не е находище, от които можем да черпим безпределно “, акцентират WWF и Global Footprint.

Само излъчванията на парникови газове „ съставляват 60% от екологичния ни отпечатък в света “, напомнят двете организации. Според тях обаче има окуражителни знаци, които демонстрират, че е допустимо катурване на наклонността.

Въпреки растежа на международната стопанска система, „ въглеродните излъчвания, свързани с силата, не са се нараснали през 2016 година за трета поредна година “, акцентират те. Според организациите „ това може да се изясни частично с значимото развиване на възобновимите сили в електричеството “.

Международната общественост се ангажира по време на Конференцията в Париж за климата през декември 2015 година да понижи парниковите газове, с цел да предотврати световното стопляне.

Вземайки поради последните научни данни, Global Footprint преизчислява всяка година датата на „ деня на екологичния дълг “ по отношение на предишните години, откогато „ екологичният недостиг “ стартира да пораства при започване на 70-те години на предишния век.

Така предходната година тя разгласи, че този ден ще настъпи на 8 август 2016 година, само че по-късно поправя датата на 3 август 2016 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР