На 19 октомври Православната църква почита паметта на Свети Йоан

...
На 19 октомври Православната църква почита паметта на Свети Йоан
Коментари Харесай

Почитаме Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната черква уважава паметта на Свети Йоан Рилски, скромния аскет от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен гражданин.

Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е най-великият и най-таченият български светец, в чието лице народът вижда настойник и покровител пред Бога. Свети Йоан Рилски e роден към 876 година в село Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората.

На 70-годишна възраст преподобният Йоан Рилски блажено умрял на 18 август 946 година Погребан е в пещера, където прекарва по-голямата част от живота си. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на учениците си им споделил да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му, монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който от този момент се празнува тържествено неговата памет.

В Средец мощите на светеца били защитавани в продължение на два века. През 1183 година мощите били пренесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати в Средец. През 1195 година на същият ден цар Асен I тържествено придвижва мощите на Свети Йоан в Търново, където остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Свети Йоан Чудотворец се уважава няколко пъти в годината – 18 август и 19 октомври със съответните служби и литургии, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната черква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР