На 18 април, сряда, в зала 1 на Софийския университет

...
На 18 април, сряда, в зала 1 на Софийския университет
Коментари Харесай

СУ домакин на конференция по архивистика в памет на проф. Дуйчев


На 18 април, сряда, в зала 1 на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ ще се организира научна конференция по архивистика, която се провежда взаимно от Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев към СУ ”Св. Климент Охридски ” и Катедрата по архивистика на Историческия факултет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Конференцията се провежда обичайната на днешната дата, на която през 1907 година се е родил проф. Иван Дуйчев.

„ Тази година конференцията е отдадена на помощните исторически дисциплини, измежду които изворознания, палеография – все сфери на филантропичното познание, за които проф. Дуйчев има голям принос. Решихме този път акцентът да не е единствено върху архивистиката, а върху един по-широк кръг предмети, които по традиция назоваваме помощни. Науката сподели, че те имат огромно значение за филантропичното познание и построяването на сериозните научни хипотези. Те не са помощни, а дисциплини без които нито една модерна филантропична просвета не може да се развива добре “, съобщи пред БГНЕС проф. Вася Велинова, шеф на Центъра за славяно-византийски изследвания „ Иван Дуйчев “.

В конференцията ще вземат участие 26 участници от цялата страна. Това са институции свързани с архивознанието, изворознанието, музейни служащи. Има и посетители от чужбина – от Москва.

Предвид огромния брой участници конференцията ще продължи два дни, което приказва за покачвания интерес към сходни събития.

В по-дългосрочен проект центърът провежда изложбата отдадена на 24 май „ Азбука и история “. Тя съставлява фотоизложба от 24 табла, в която е показана историята на кирилицата.

„ Знаем, че след непосредственото идване на учениците на Св. Св. Кирил и Методий в България през IX век глаголицата става публична писменост в България, само че те се конкурира с наследените писмени обичаи, повлияни от гръцкото писмо “, напомни проф. Велинова.

Кирилицата постепенно последователно и доста настойчиво измества глаголицата.

„ Идеята е да покажем ролята на българските книжовни центрове от това време за основаване на кирилицата и най-много за нейното разпространяване измежду славяните както на Балканите, по този начин и на изток в Русия, в целия този православен ареал с всичките й модификации. Зад едно такова разграничаване стои концепцията, че всяка една смяна в писмеността, във визуализацията на звуковете е обвързвана с промени в публичните връзки, в визията на колективите за тяхната еднаквост “, уточни проф. Велинова.

Тя съобщи, че в изложбата са разграничени българската, съветската, сръбската, босненската кирилица, кирилицата употребена до XVII век във Влашко и Молдова, а също по този начин и кирилицата в епохата на промени на император Петър Велики и други

„ Целта ни е да покажем, че писмеността не е единствено графична система, тя е графична и идеологична. Доколко сме съумели, това ще покажат посетителите на тази галерия. Нейната премиера ще бъде в Ла Валета на остров Малта “, сподели проф. Велинова.

Тя се надява изложбата да бъде показана и в България, тъй като е замислена като пътуваща и може да се покаже във всяка една институция, която има интерес към сходна проблематика. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР