На 17 януари църквата почита паметта на преподобни Антоний Велики,

...
На 17 януари църквата почита паметта на преподобни Антоний Велики,
Коментари Харесай

Антоновден е! Честито на имениците

На 17 януари църквата уважава паметта на преподобни Антоний Велики, първият утвърден учредител на монашеския аскетизъм. Животът му минава в пост и молитва. В 20-годишното му уединение в пустинята при него идвали страдащи и заболели хора, с които светецът беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

В националния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Започващ ден по-рано, на 16-ти с празника " Южници-верижници ", " Петрово въже " или " Петрови вериги ". Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно стопляне и по тази причина се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка.

Св. Антон е показан като по-малък брат близнак на св. Атанас. Има поверие, че всички заболявания се събират на Антоновден, а на Атанасовден потеглят по хората.
В българските вярвания двамата братя Антон и Атанас се показват като ковачи (среща се и като ножари, железари, налбанти) по тази причина са и настойници на ковачите и железарите.

Антоновден е именуван още и Лелинден, Чумин ден - празникът е обвързван с предотвратяване от заболявания и най-много " лелята " - чумата. Често назовават светците " татковци на чумата ", защото се счита, че тя се е родила на техния празник. В тази връзка има редица забрани за дамите: не се допира вълна - тъй като се счита, че във вълната спи чумата; не се вари фасул, леща, царевица, варива - да не се разболяват децата; не се плете и шие.

По традиция на този ден дамите изпичат содени питки, те се дупчат от горната страна с масур или вилица, с цел да не се " надупчат " децата от шарка. мажат се с петмез или мед и ги раздават на близки и на съседи за здраве, а една оставят на тавана за " лелята ".
На места Антоновден се счита за неприятен празник, тъй като на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.

Традиционно на трапезата участва содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се поставя свинско месо, с цел да не се разлютяват заболяванията.

Имен ден честват: Антон, Антоан, Андон, Антония, Донка, Тони, Тончо и производни на латинското " Антониус ", което значи „ скъп ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР