На 17 януари 2023 г., вторник, Специализираната болница за активно

...
На 17 януари 2023 г., вторник, Специализираната болница за активно
Коментари Харесай

Кръводарителска акция за онкохематологично болни организира СБАЛХЗ

На 17 януари 2023 година, вторник, Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ) ще провежда акция за кръводаряване „ Дари кръв! Дай късмет за живот на човек с хематологично заболяване! “. Тя ще се организира в поддръжка на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане.

Желаещите да се включат в акцията могат да го създадат от 9 до 12 часа в Зала №1 в постройката на болничното заведение /гр. София, бул. Климент Охридски 1А/, като повече информация за записването и организацията могат да получат на тел.: 0876865005.

Според хематолозите дефицитът на кръв и кръвни артикули за онкохематологично болните пациенти е от жизненоважно значение, защото при химиотерапия се унищожават не само  туморни кафези, само че и естественото кръвотворене. Това постанова заместителна терапия с кръвни артикули, прецизират от лечебното заведение. Според лекарите при ниски стойности на тромбоцитите нараства рискът от животозастрашаващи кръвоизливи, а при сериозно ниски стойности на хемоглобина страдат всички органи от понижено доставяне на тъканите с О2. В други случаи, като нарушавания в кръвосъсирването, има заплаха от кръвоизливи, при които последствията са необратими. От болничното заведение споделят, че регулярно имат потребност от кръводарители, само че казусът се изостря доста след празници и продължителни почивни дни.

В акцията за кръводаряване могат да се включат здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с тегло не по-малко от 50 кг., които не би трябвало да одобряват медикаменти през последните 48 часа. Преди кръводаряване искащите ще преминат лекарски обзор, с цел да бъде преценено дали кръводаряването не заплашва здравословното им положение и дали дарената кръв е безвредна за реципиентите.

Лекарите прецизират, че мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 4 пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца. Кръводарителят подарява 450 мл. кръв, което се възвръща количествено за към едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици. Според здравните експерти,  от дарена кръв ще се произведат както плазма и тромбоцитен концентрат, които са витално значими за профилактиката на всеки кръвоизлив, по този начин и еритроцитен концентрат, който доставя тъканите с О2. Ето за какво кръводаряването е шансът за хематологично болните да бъдат лекувани и излекувани, споделят от единствената хематологична болница у нас.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР