На 15 януари почитаме паметта на преподобните Павел Тивейски, Гавриил

...
На 15 януари почитаме паметта на преподобните Павел Тивейски, Гавриил
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден имат...

На 15 януари почитаме паметта на преподобните Павел Тивейски, Гавриил Лесновски и Прохор Пшински.

Те са живели в разнообразни времена, само че ги сплотява техният подвижнически живот като християнски отшелници, прекарали в молитва и пост през целия си живот.

Преподобният Павел

е първият прочут аскет в историята на християнството. Родом от област Тиваида в Египет, по време на повсеместното гонение при император Деций той се отдръпнал в по този начин наречената Източна пустиня в Египет, ситуирана сред Червено море и река Нил. В скалиста планина в пустинята подвижникът намерил една пещера, наоколо до която имало една финикова палма и изворче.

В тази пещера се заселил младият християнин и останал цели 90 години там без да напуща това осветено от молитвите му място. Починал на 113 години. Малко преди гибелта му за първи път пристигнал да го посети различен популярен аскет - свети Антоний.

Светите Гавриил Лесновски, Прохор Пшински и Йоаким Осоговски

са тримата най-известни почитатели на свети Йоан Рилски, подвизавали се след неговата кончина. Гавриил бил родом от село Осиче, община Крива Паланка (днес Република Северна Македония). Възпитан в християнската религия, той още на млади години се уединил в Лесновската планина южно от град Кратово и там се подвизавал в непрекъснат труд и молитва. По-късно благодарение на родителите си построил Лесновския манастир, където се събрало приятелство от монаси. Той ги ръководел в духовния героизъм, само че траял да живее отвън обителта в усамотение. Упокоил се при започване на XII век, на 15 януари.

Прохор също живял през XI-XII век.

Бил родом от Овче поле (Северна Македония). Родителите му го възпитали в православното благочестие и когато възмъжал, Прохор се отдръпнал в Козяк планина край река Пшиня (днес в Югоизточна Сърбия). Там той живял като аскет цели 32 година След гибелта му на това място построили Пчинския манастир в негова чест.

На 15 януари имен ден честват всички, които носят името Гаврил, Гаврила и производните им. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР