На 14 ноември в зала Моцарт на виенския Концертхаус се

...
На 14 ноември в зала Моцарт на виенския Концертхаус се
Коментари Харесай

Мария Принц организира концерт в памет на сър Невил Маринър във Виена

На 14 ноември в зала „ Моцарт " на виенския Концертхаус се организира незабравим концерт в памет на огромния английски диригент и цигулар  сър  Невил Маринър – един от колосите на световната  музикална класическа сцена през втората половина на ХХ и началото на XXI век. 

Маестрото е създател на именития отбор Academy of St Martin in the Fields. Признат е за непостижим тълковник на виенската класика, а приживе е прочут със своя блян към съвършенство и по личните му думи „ постигане на транспарантна, като че ли кристална мелодичност в музицирането “.

Сър Невил Маринър е диригентът, завещал на поколенията огромна дискография - съвсем 600 компактдиска с 1200 записани и дирижирани от него произведения. Носител на рицарско звание за артистични достижения, той впечатлява с професионализъм, аристократизъм и достойнство - качества, за които непроменяемо загатват творилите дружно с него музиканти.

Сред най-обичаните и близки реализатори до сър Невил Маринър в продължение на 18 години е  Мария Принц – известна и високо ценена българска пианистка, свирила с водещи оркестри и изнесла рецитали в цяла Европа, Съединени американски щати и Япония. Именно тя бе основател на вълнуващата музикална вечер в Концертхаус, а също по този начин и реализатор, дружно с прелестни театрални партнъори – Виенския камерен оркестър под диригентството на Стивън Барлоу, световноизвестния кларинетист Андрю Маринър,  флейтиста от Виенската филхармония Карл-Хайнц  Шютц и виолончелиста Робърт Ноч – също член на Виенската филхармония. Стилната стратегия включваше творби от Моцарт, Ервин Шулхоф и  Венсан д`Енди.

За слушателите на предаването " Алегро Виваче " по " Хоризонт " Мария Принц на драго сърце и доста страст описа за коцепцията и организацията на този концертен план и още веднъж акцентира значимостта, която фигурата на сър Невил Маринър има в нейната кариера на музикант.

Чуйте думите на Мария Принц в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР