На 13 юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване

...
На 13 юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване
Коментари Харесай

На този ден: Световният ден на безвъзмездното кръводаряване и донора

На 13 юни се означават Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора . Честват се от 2004 година по самодейност на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното сдружение за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите за обезпечаване за медицински потребности на безвредна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.
На 14 юни е роден Карл Ландщайнер - притежател на Нобелова премия за разкриване на системата ABO кръвни групи през 1900 година, избавила милиони човешки животи.
Прочетете още
Интересен факт е, че в международен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

Над 190 страни по света са съпричастни към концепцията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация за отбелязване на 14 юни.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото належащо количество кръв се обезпечава посредством платени донори. Това оповестяват от Българската организация за непринудено кръводаряване.

През 1842г. кралица Виктория прави първото си пътешестване с трен .

През 1985г. река Дунав е премината от чета, членове на която са Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Юрдан Юрданов – Инджето, Петър и Тодор Шиварови .

Рожден ден чества някогашният министър председател на България и водач на ГЕРБ Бойко Борисов , сръбският артист Гойко Митич , някогашният общоприет секретар на ООН  Бан Ки Мун , актьорите Тим Алън и Крис Еванс .

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР