На 10 юли е церемонията по връчването на годишната награда

...
На 10 юли е церемонията по връчването на годишната награда
Коментари Харесай

Връчват Годишната награда за превод „Кръстан Дянков"

На 10 юли е церемонията по връчването на годишната премия за превод „ Кръстан Дянков ". Победителят ще бъде разгласен в 18.00 ч. в Литературен клуб „ Перото ", НДК, София. Решението е взето от жури в състав: проф. доктор Корнелия Славова (СУ „ Св. Климент Охридски “), доцент доктор Бойко Пенчев (СУ „ Св. Климент Охридски “) и гл. ас. Ангел Игов (СУ „ Св. Климент Охридски “). Наградата е обичайната и се провежда от Фондация „ Елизабет Костова ".

Ангел Игов, публицист, преводач, член на журито и два пъти притежател на наградата за превод „ Кръстан Дянков ", учител в катедрата " Англицистика и американистика " на СУ „ Св. Климент Охридски “, направи своя коментар в " Артефир " в навечерието на дълго чаканото връчване на премията.

 Ангел Игов " Тази премия се утвърди през годините със своите високи критерии. 

Кратък лист с отличените преводачи за премията „ Кръстан Дянков " за 2021 г:

Списъкът е много любопитен и забавен. Преведените романи са много разнообразни като род, жанр и тема. Движим се в спектъра от класическия реален разказ до авангардния опит и от детективската история до дистопията. А и преводачите – на собствен ред – са представители на разнообразни генерации с друг опит. Така че – получи се много богат и разнороден лист.Високата художествена стойност на романа нормално го прави сложен за превод, а пък в сложния превод си проличават качествата на преводача. "

Студенти от катедрата по „ Англицистика и американистика ” към Софийски университет ще прочетат фрагменти от отличените преводи и ще разясняват преводите в действително време.

През 2021 година премията се връчва с поддръжката на Нели Гипсън и The Tianaderrah Foundation. 
Чуйте повече в звуковия файл.Снимки – Антони Георгиев, персонален списък на Алеко Дянков, Фондация „ Елизабет Костова ", Кирчо Стоичков – БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР