На 1 юни в Административен съд-Видин, Съдебна зала №2, се

...
На 1 юни в Административен съд-Видин, Съдебна зала №2, се
Коментари Харесай

Проведоха симулативен съдебен процес с ученици от видинско училище

На 1 юни в Административен съд-Видин, Съдебна зала №2, се организира привиден развой с възпитаници от 11 а клас на СУ „ Цар Симеон Велики “ – Видин.  
Делото бе формирано по тъжба на Николай Ангелов, посредством прокурист адв. Калоян Чортанов срещу решение на Комисията за отбрана от дискриминация, в частта с която е открито, че във връзка с жалбоподателя Николай Ангелов не е осъществена дискриминация по смисъла на чл.4, ал.1  от ЗЗДискриминация. 
В ролята на арбитър бе Ивана Богданова. Тя трябваше да вземе решение дали е налице дискриминация на основата на симптом „ поданство “ във връзка с жалбоподателя, като знае, че по време на COVID-пандемия, в тъкмо избран ден, в медицинският център, където работела брачната половинка на Ангелов-медицинска сестра, било контрактувано с Регионална здравна ревизия, в границите на деня, слагането на противовирусни ваксини за всички чиновници и пълнолетните членове на техните фамилии - български жители от производителите X или Y. Било оповестено, че при привършване на количеството ваксини от съответния производител, ще бъдат декларирани нови такива за друга дата. В оповестения ден съвсем всички искащи били имунизирани с изключение на двама от чиновниците, заради служебно пътешестване. Те предизвестили, че ще закъснеят и декларирали запазването на ваксина от производителя X. Дошъл редът на Ангелов, той не бил български жител, а бил лице без поданство. Поискал слагането на ваксина от производителя X, само че това не било допустимо, защото тя била изчерпана, като се изключи двете непокътнати ваксини за сътрудниците на брачната половинка му. На идващия ден му предстояло пътешестване в чужбина, при възрастните му родители. Ангелов декларирал, че не желае ваксина от производителя Y, откакто има налични от X. Без сложена ваксина, той не би могъл да посети съответната страна, все пак отказал имунизация. Подал тъжба до Комисията за отбрана от дискриминация, която отхвърлила жалбата му с претекста, че чиновниците на медицинския център били с преимущество. Това, че той не е български жител не било съображение за отхвърли от имунизиране, а изчерпаното количество от съответния тип ваксина. Ангелов подал тъжба против решението на Комисията за отбрана от дискриминация пред Административен съд. 
Съдия Ивана Богданова отхвърли жалбата на Николай Обренович Ангелов срещу решението на Комисията за отбрана от дискриминация, като неоснователна. Съдът одобри, че по делото липсват съответно потвърдени обстоятелства за осъществено по-неблагоприятно отнасяне във връзка с Николай Ангелов, че не са осъществени нарушавания по смисъла на чл.4 от ЗЗДискриминация, по нито един от посочените в него признаци. Делото може да се апелира в законоустановения период пред Върховен административен съд.
С възторг и ентусиазъм, с убеденост и непреклонност, учениците влязоха в своите функции. „ Човекът под тогата “ - арбитър Ивана Богданова, правосъдният секретар-Марина Станчева, жалбоподателят Николай Ангелов и юрист Калоян Чортанов, за ответната страна-юрисконсулт Магдалена Иванова, Заинтересованите страни – Виктория Славчева и юрист Анастасия Стоянович, Тихомир Георгиев,  Христина Георгиева и юрист Кирил Янев, Виктор Теодосиев, Здравко Златков, Даниел Борисов и Изабела Тодорова и юрист Виктор Величков, очевидците: Рамона Ангелова, Александра Тодорова, Деан Димитров и Александра Петкова, вещото лице – Биляна Димитрова, журналистът – Симеон Веселинов и съдебеният PR – Ивон Ваньова. 
Целта на самодейността бе да образува верни разбирания за естеството, обсега и сложността на правосъдната активност и да покачват правната просвета на учениците. Видно от резултата тя е изцяло сполучлива. 
В рамките на месец възпитаниците от 11 а клас на СУ „ Цар Симеон Велики “ – Видин опознаха в елементи работата на съдията и правосъдния чиновник, както и връзките им с другите участници в правосъдния развой – жители, юристи, движимости лица и други Това им оказа помощ да схванат смисъла и отговорността, която носи всеки един от тях и спомогна за извънредно им показване в симулативния развой. 
Екипът на Административен съд-Видин благодари на учениците за виновното отношение към поставената задача, прелестното показване и проявеното почитание към институцията. Респект към техния учител по гражданско обучение – госпожа Галя Момчилова за усърдния труд и висок професионализъм. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР