Н. Пр. г-жа Акие Абе, съпруга на министър-председателя на Япония,

...
Н. Пр. г-жа Акие Абе, съпруга на министър-председателя на Япония,
Коментари Харесай

Акие Абе, съпруга на японски премиер, на среща с Детския радиохор в БНР

Н. Пр. госпожа Акие Абе, брачна половинка на министър-председателя на Япония, ще посети в неделя Българското национално радио, с цел да се срещне с децата от световноизвестния Детски хор. Г-жа Абе съпровожда брачна половинка си, който е на първа аудиенция на японски министър председател в България.

Срещата с дребните артисти е по избор на японската страна. Контактите на Детския радиохор със Страната на изгряващото слънце стартират още през 1966 година, когато проф. доктор Шигейоши Мацумае кани за първи път на концертно турне в Япония детски хор от източния блок.

От 19687 година до 2007 година Детският радиохор прави в Япония 18 турнета, по време на които изнася повече от 500 концерта в над 150 града. Така хорът се трансформира в неразделна част от японско-българското културно съдействие, а съгласно проф. доктор Шигейоши Мацумае „ дребните артисти станаха жив мост на дружбата и любовта към българския народ “.

Известният диригент Терукио Иваи споделя: „ Доскоро българските песни не бяха познати у нас, а в този момент в учебниците на началните учебни заведения са включени редица от тях – „ Лека нощ “ на Парашкев Хаджиев, „ Весела ария “ от Петър Ступел, „ Зимна песничка “ и „ Майски балони “ от Христо Недялков.

Японският народ се срещна с тази дребна източноевропейска страна с помощта на песента. Именно заради това би могло да се каже, че Христо Недялков и Детския радиохор се явяват посланици на България. “

Детският радиохор, основан от учен Христо Недялков, е възпитал обич към японската ария и към японската просвета и в доста българи. Днес тези обичаи продължава основният диригент на хора Венеция Караманова.

Г-жа Абе ще посети Българското национално радио за среща с артистите от Детския радиохор на 14 януари 2018 година, неделя, в 16.35 ч. Влизането на представителите на медиите в постройката на БНР (София, бул. Драган Цанков 4) ще става от 16.10 до 16.30 ч.

За информация: 0884 36 20 65, отдел „ Комуникация “, Българско национално радио
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР