МЗ обяви конкурс за Съвет на директорите на Здравна инвестиционна

...
МЗ обяви конкурс за Съвет на директорите на Здравна инвестиционна
Коментари Харесай

МЗ обяви конкурс за Съвет на директорите на Здравна инвестиционна компания за детска болница

МЗ разгласи конкурс за Съвет на шефовете на Здравна капиталова компания за детска болница. Конкурсът обгръща всички позиции в борда – един самостоятелен член и двама представители на страната.

Документите за присъединяване в състезанието се подават до 4.11.2022 година

Конкурсът се организира на три стадия: инспекция на сходството на показаните документи с авансово оповестените условия и критериите за подбор; оценяване на направена и показана от претендентите идея за развиване на предприятието и приноса на претендента към неговото ръководство и събеседване. Темите за събеседване са особености и характерности на активността на общественото предприятие; източници на финансиране и способи за стабилизиране/ възстановяване на финансовото положение на общественото дружество и органи на ръководство на общественото дружество – права и отговорности.

Припомняме, че Здравна капиталова компания за детска болница беше основана на 26 август 2020 година за осъществяване на всички позволени от закона действия, свързани с организацията и контрола по построяването и стартирането в употреба на обект от национално значение: „ Изграждане на Национална многопрофилна детска болница “. Правата на страната се упражняват от министъра на опазването на здравето.

Тогава в Съвета на шефовете бяха назначени Иван Алексиев, Невена Цветкова и проф. Добрин Константинов.

Проверка от Вътрешен одит към Министерство на здравеопазването, обхващаща интервала от 8.09.2020 година до 31.01.2022 година, откри редица основни пропуски в работа на компанията и затова отчетът с резултатите от инспекцията бе изпратен на прокуратурата за предприемане на следващи дейности. Най-голям скандал провокира предплатеното разпределяне на близо 10 млн. лева на компанията реализатор на градежа Главболгарстрой в нарушаване на контракта.

През април 2022 година министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи от служба Иван Алексиев и Добрин Константинов, а на тяхно място бяха назначени проф. Елена Пенева-Златкова и Веселин Варчев. Два месеца по-късно освободи и Невена Цветкова, а на нейно място бе назначен Божидар Харизанов.

Всички назначения са направени до осъществяване на конкурс.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР