Мястото на земетресението в Мексико е изключително сеизмоопасно, с десетки

...
Мястото на земетресението в Мексико е изключително сеизмоопасно, с десетки
Коментари Харесай

Сеизмолог: Трусът в Мексико е на мястото на контакт между три плочи

Мястото на земетресението в Мексико е извънредно сеизмоопасно, с десетки трусове, само че с по-малка мощ. Това е най-силното земетресение за този регион. Това сподели пред БНР проф. Емил Ботев, началник на Департамента по сеизмология към Българска академия на науките.

Това е типично земетресение за региона, резултат от подпъхване на плочата Кокос в Тихия океан под крайбрежния завършек на Карибската плоча. Всичко това става на границата на Мексико с Гватемала, където единствено 50 километра на север пък стартира и Северноамериканската континентална плоча. Т.е. на мястото на контакт сред трите плочи става това земетресение, като резултат на подпъхване на океанската част под карибската плоча. Характерно за региона е, че тези отвесни пропадания на едната плоча под карибската се правят в хоризонтално направление, със доста хоризонтално направление в северозапад, в посока Мексико. По този метод, въпреки че Мексико сити е ситуирано на към 1000 км, механизмът на земетресението прави два пъти по-силно излъчването в това направление и надлежно даже в Мексико сити има такива неустойчиви на сеизмично влияние здания, които са развалени. Взаимодействието сред плочите се реализира на фронт от дължини от стотина километра и повече. На територията на България обособените блокове са от порядъка на десетина километра и те доста мъчно могат да образуват земетресение с магнитуд по-голям от 8, разяснява сеизмологът.

Последващите земетресения са най-малко десетина на брой с магнитуди до 6, което ги прави релативно безвредни, уточни още проф. Ботев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР