Венецуела, която преди беше богата държава, членка на ОПЕК, страда

...
Венецуела, която преди беше богата държава, членка на ОПЕК, страда
Коментари Харесай

Критиците на Мадуро копнеят за промяна, но няма да гласуват

Венецуела, която преди беше богата страна, членка на ОПЕК, страда от хиперинфлация и всеобщ дефицит на храна, а стопанската система пропада, тласкайки стотици хиляди да бягат към прилежащи страни. Но макар регистрираната му известност, която се мъчи да доближи към 20 на 100, се чака Мадуро да завоюва втори, шестгодишен мандат в своята надълбоко разграничена страна, отчасти с помощта на ниската изборна интензивност на опозицията. Някои членове на опозицията споделят, че присъединяване би било безсмислено откакто се вършат старания да се наклонят везните в интерес на Мадуро - някогашен профсъюзен водач, определен през 2013 година след гибелта на своя ментор, починалия социалистически водач Уго Чавес.

Месеци преди апела на опозиционната коалиция във Венецуела да не се взе участие на президентските избори в неделя, учещата в лицей Ана Романо към този момент беше решила, че няма да гласоподава. Макар че е била доброволка като наблюдаващ на октомврийските избори за щатски губернатори, Романо сподели, че е изгубила броя на това какъв брой пъти деятелите на ръководещата Социалистическа партия са влизали в тъмната стаичка под предлог, че "помагат " на гласуващите - тактичност, за която опозицията споделя, че е нелегално заплашване.

Романо сподели, че симпатизиращите на държавното управление чиновници в изборна секция в селския щат Португеса са отказали да затворят вратите в 18 ч., каквото са условията, и са оставили секцията отворена още един час, до момента в който фрагменти на Социалистическата партия се редели на опашка да гласоподават. Нейният опит илюстрира за какво някои хора от опозицията във Венецуела споделят, че ще бойкотират неделните президентски избори, макар гнева в южноамериканската страна от съсипващото ръководство на непопулярния президент Николас Мадуро, написа Българска телеграфна агенция.

"Те бяха четирима против мен, а аз бях на 20 години: не можех нищо да направя ", сподели Романо и добави, че не е съобщила публично, тъй като останалите работещи в изборната секция нямало да подпишат сигнала, и тъй като нямало хартия, на която да го напише. "Не искам да имам нищо общо с идните избори ", сподели Романо.

"Вече правихме тази неточност ". Ройтерс не можа да удостовери по самостоятелен път детайлности от нейния роман. Националната изборна комисия на Венецуела - държавен орган, който дава отговор за организирането на изборите, не отговори на телефонните позвънявания с искане на коментар.

Те цитират тактиката, която се простира от дребни трикове в изборните секции, описвани от Романо, до задържането на най-изявения опозиционен водач Леополдо Лопес, принуждаването на държавните чиновници да гласоподават за Мадуро и необятното потребление на държавни запаси в акцията му. Мнозина в средите на опозицията споделят, че няма съответстващи гаранции за свободен и почтен избор: те акцентират възбрана за наличие на западни наблюдаващи. Правителството споделя, че те ще нарушат националния суверенитет. Венецуелският Център за наблюдаване на изборите, самостоятелна локална група за наблюдаване на изборите, също алармира за проблеми, които включват незадоволителния период, даден за осъвременяване на изборния указател и основаване на мрежа от покровители в местата за гласоподаване, както и ограничение на инспекцията на резултатите в действително време.

Вашингтон, който наложи наказания на държавното управление на Мадуро, сподели, че няма да признае резултатите от вота в неделя. Бойкотът на опозицията се нарушава от някогашния щатски губернатор Хенри Фалкон. Лидерите на опозицията нападнаха Фалкон - някогашен "чавист ", че е подставено лице, който се кандидатира, единствено с цел да легитимира преизбирането на Мадуро. Фалкон, някогашен боец и два мандата губернатор на щата Лара, опонира, че те сдават властта на Мадуро без пердах и упорства, че може да завоюва, в случай че недоволните венецуелци отидат да гласоподават. "Значи в този момент съм чавист, единствено тъй като имам здрав разсъдък, тъй като заемам ясна позиция и тъй като работя отговорно по отношение на страната си? ", сподели Фалкон, когато неотдавна кореспонденти го попитаха какво ще каже за рецензиите на опозицията.

Лагерът на Фалкон не беше открит незабавно за коментар. Мадуро и съдружниците му отхвърлят, че изборите са нечестни и настояват, че раздробената съпротива е била победена през октомври, тъй като нейните гласоподаватели не са отишли да гласоподават - мотив, подсилен от статистиката, която демонстрира ниска изборна интензивност в нейните замъци. "Имаме преимущество, което е силата на народа. Това не може да бъде наречено непочтено преимущество ", сподели Мадуро предишния месец.

Очакванията за изборната интензивност варират, само че като цяло социолозите считат, че на изборите в неделя ще гласоподават доста по-малко от 80-те % на последните президентски избори през 2013 година, когато Мадуро изпревари с малко претендента на опозицията Енрике Каприлес, който този път има възбрана да се кандидатира. Проучване на уважаваната социологическа организация "Датааналисис " сподели, че броят на хората, които декларират, че "по всяка възможност " ще гласоподават - най-точният знак какъв брой хора ще вземат участие, е понижен докъм 30 % през март. В бедняшкия квартал Ла Вега 49-годишният Хосе Васкес разказва изборите като прекомерно нечестни, с цел да оправдаят присъединяване. "Това е като игра, в която съдията е член на фамилията на капитана на другия тим ", сподели Васкес, който продава 40-грамови пакетчета кафе и захар на масичка на улицата. "Защо да си изгубвам времето? ".

По време на 14-те си години като президент, Чавес непрестанно бележеше изборни победи с помощта на обаянието си и великодушното харчене на приходите на Венецуела от петрол - огромна част от тях за национално опазване на здравето и стратегии за изхранване, както и за личните му изборни акции. В предишното опозицията заявяваше, че има фалшификации, без да показа доказателства, в това число и след референдума за свалянето му от власт през 2004 година, който Чавес завоюва. Но изборите през октомври включваха събитие, което съгласно някои симпатизанти беше повратна точка: изборни длъжностни лица ръчно трансформираха резултатите в няколко изборни секции в щата Боливар, с цел да завишат резултата в интерес на претендента на Социалистическата партия, както описаха очевидци на място. Свидетелите демонстрираха изборни протоколи от техните изборни секции,в които се вижда, че броят на гласовете за опозиционния претендент е по-висок от този, отразен в числата на националната изборна комисия за същите секции. Избирателният съвет - цялостен с последователи на Мадуро, по този начин и не обясни въпроса и не отговори на въпроси на Ройтерс за произшествието. Правителството на Мадуро не направи никакъв коментар.

Опозицията по-често се оплакваше от спънки, които понижават опцията нейни последователи да гласоподават, само че те мъчно могат да бъдат причислени към обичайната машинация - като смяна на адреса на изборната секция в последния миг. В централния щат Лара, Алфредо Алварес научил няколко дни преди изборите през октомври, че изборният съвет е трансформирал мястото на секцията му, нещо, което се е случило с към 700 хиляди венецуелци в 200 изборни секции в най-вече опозиционни региони. 62-годишният публицист Алварес е трябвало няколко часа да кара из град Баркисимето, тъй като не получил явен отговор къде би трябвало да гласоподава.

"Трябваше да проверявам: вървях до пет изборни секции. Кой може да гласоподава в такива условия? " пита Алварес, който сподели, че най-после пуснал бюлетината си в изборна секция, ръководена от деятели на Социалистическата партия, в която нямало покровители на опозицията. "Гласувам от 1973 година, само че на тези избори няма да гласоподавам. Не и при тези условия ". Длъжностни лица, които дават отговор за изборите, споделиха, че измененията са били нужни основно тъй като e имало съображения за сигурност, тъй като някои изборни секции били покрай места на бурни опозиционни митинги. Тези митинги завършиха близо 3 месеца по-рано. Служители на изборния съвет не обясниха това несъгласие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР