МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които

...
МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които
Коментари Харесай

МВР пуска тайни мощни коли да снимат агресивни водачи

МВР ще пусне мощни немаркирани коли, оборудвани с камери, които ще записват агресивното държание на водачи на високоскоростни първокласни коли по автомагистралите и скоростните пътища. Това са част от ограниченията, признати на последното съвещание на публичната консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата.

Комисията е междуведомствен орган, в който по предписание вземат участие представители на доста министерства на равнище зам.-министри, няколко публични организации, измежду които Българският червен кръст и Съюзът на автомобилистите. Неин ръководител е вътрешният министър.

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е обвързване на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на мълчалив надзор за документиране на агресивното държание ", написа в. Сега.

Интересно е да се означи, че вътрешното министерство е записало като краен период за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 година Не се отбелязва за какво е належащо толкоз дълго време за въвеждането ѝ, само че пък по този метод повече от явно се признава, че Министерство на вътрешните работи и неговите контролни органи са изцяло безсилни пред пътните хулигани със скъпи коли, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Всъщност държавно-обществената комисия излиза с доста ограничения, които съгласно нея имат за цел възстановяване на сигурността на придвижването. Те са разграничени в три групи. Едните са ограничения за внасяне на съвещание на Министерския съвет, другите са такива, които би трябвало да се извършват от министерствата, регионалните управи и общините, а последните са оферти към работната група за създаване на новите закони. Например предлага се "на кметовете и общинските управления, на работодателите от частния бранш, на ръководителите на публични организации да основат система за запазване на техните чиновници и служащи от пострадване при придвижването по пътищата ". Не се споделя по какъв начин тъкмо да вземем за пример работодателите ще опазват живота и здравето на служащите си.

Предлага се и срокът на образование по кормуване да се усили от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да обезпечи повсеместен цикъл за образование на децата от детската градина до 12-и клас за безвредно присъединяване в придвижването като пешеходци, пасажери, велосипедисти и водачи на МПС ". Предвидено е образованието по новите стратегии да стартира през образователната 2021/2022 година

Държавно-обществената комисия прави и голям брой оферти за нови текстове към Закона за придвижване по пътищата. Сред тях е да вземем за пример концепцията за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се лишава книжката за месец, за същия период да се стопира автомобилът от придвижване, да се лишават 13 от всички 39 контролни точки и да се постанова 1000 лева санкция. Предлага се и понижаване на оптимално позволената скорост на придвижване от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разграничителна бариера на насрещно движещите се транспортни средства и по които мантинелите, колчетата и други крайпътни уреди са ситуирани на разстояние по-малко от нормативно допустимото. Комисията предлага на лидер, който "допусне пътнотранспортно катастрофи на хоризонтална крива " (разбирай завой), да му се постанова непосредствено "проверовъчен изпит заради неведение и неумение да минава тези сектори ", а книжката да му се "отнема незабавно до сполучливото взимане на проверовъчния изпит ".

Тежки наказания с отнемането на доста контролни точни при избрани нови съответни нарушавания предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки наказания при нарушавания на разпоредбите през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се лишават 10 контролни точки. Като нови нарушавания са посочени да вземем за пример тези, при които лидерът вози пасажери - лишаване на 15 контролни точки, в случай че има злополука в непознатата лента - 20 точки, в случай че е блъснат пешеходец - 15 точки, при боричкане откъм гърба на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага извънредно противоречива смяна: когато е заловен лидер, който е недееспособен, лишен от правоуправление или е под влияние на алкохол и транспортира пасажери - да бъде измамен под отговорност за машинация. Още по-спорно е предлагането, ако пасажерите заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбуждане или съучастничество. Предлага се и въвеждането на правилото, съгласно което всеки лидер "да е задължен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си брошура и да я сложи на видно място, преди да потегли ".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по индикатор убити на 1 милион поданици България е на челно място по смъртност измежду от Европейския съюз. През 2017 година е отчела 96 убити на един милион поданици при междинна стойност на този индикатор за останалите страни 49 убити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР