МВР призна, че в момента Националната система 112 поставя в

...
МВР призна, че в момента Националната система 112 поставя в
Коментари Харесай

Спешна помощ за спешния телефон 112

МВР призна, че сега Националната система 112 слага в риск живота и здравето на хората, а при злополучие или терористична паника е опасност за националната сигурност.

В свое следствие преди година bTV разкри, че 112 е пред разпад. Наши източници от системата разкриха, че незабавният телефон 112 не работи обикновено:

„ План Б значи, че сега софтуерът на системата не работи, ние не виждаме от кое място се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната работа, става една опашка от чакащи позвънявания имало е случаи да чакат над 1 час, с цел да им се вдигне телефона. Адресът от един случай го трансферира на различен случай. Ако не внимаваш доста, нещата стават извънредно неприятни.”

Повече от година по-късно представителят на Националната система 112 Данка Недялкова, удостовери затрудненото действие на незабавния телефон:

„ Има известни проблеми в системата, само че за наше благополучие и з ащастие на жителите тя е устойчива и не сме имали обстановки, при които да не сме приемали позвъняванията на жителите.”

Обществената поръчка за поддръжка на Системата 112 идва повече от 2 години, откогато е изминал последният контракт за поддръжка. В документите е записано, че се постанова ускорена процедура за избор на реализатор, поради сериозното положение на хардуера и софтуера. Става ясно, че " техническото съоръжение на системата е физическо износено, морално остаряло, а в център Русе има съществени сървъри, които са в нередовност ".

Националната система 112 е с нарушени съществени функционалности – локализация на позвъняванията, работа с бази данни, построяването на конферентни връзки в Монтана е невероятно.

Хардуерът в София и Русе е сериозно амортизиран.

Обществената поръчка е за близо 13 млн. лв.. Цената ще е водещ критерии при избора на реализатор. Фирмата-победител би трябвало да направи системата налична и за хора със слухови и говорни увреждания. Предвидена е опция и за изпращане на известие до системата при произшествия, когато потърпевшите не са в положение да алармират сами.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР