МВР и ДАНС започват още днес (понеделник) проверка по сигнала

...
МВР и ДАНС започват още днес (понеделник) проверка по сигнала
Коментари Харесай

Петков: Вместо да се харчи непрозрачно за осветление, могат да се платят доста сметки за ток

МВР и ДАНС стартират още през днешния ден (понеделник) инспекция по сигнала на „ Спаси София “ за съмнителната социална поръчка за уличното осветяване в столицата.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков на брифинг, с който разгласи окончателното приемане на Бюджет 2022 от страна на Министерски съвет.

„ Докато не почистим тези публични поръчки, не можем да приказваме, че общините просто нямат пари за осветяване. Може и да има такива общини, само че осветлението не е огромен % от разноските на общините. Искаме да заместим политическия пиар, с който ни заливат от заран до вечер, с действителната потребност от помощ “, съобщи Петков.

Сигналът на общинския консултант Борис Бонев беше обвързван с това, че Столична община е осъществила социална поръчка за създаване и поддръжка на улични лампи на стойност до 77 пъти над пазарните цени. Парадоксът е, че едната компания – „ Лог – Сиберия “, е поставяла лампи на стойност близо 6000 лв. всяка, до момента в който другата – „ Улично осветяване “ – за към 1600 лв..

„ Едновременно всички такива разлики от 4 пъти цените за осветителни тела да се отстранен “, сподели Петков. „ Това би платило много огромни сметки за ток, в случай че вместо да се харчат по публични поръчки по непрогледен метод, се употребяват за помощи “.

Той съобщи още, че уволнението на управлението на „ Булгаргаз “ е обвързвано с това, че „ хората там не са си свършили дилемите “. „ Водим следствие, сигурни сме, че част от решенията, които са вземали, са довели до увеличението на цената на газа с 30% за януари 2022. Техните решения – какъв % газ идва от Газпром и какъв - от азерския газ, са предопределили огромна част от скока на цените “.

„ Надявам се службите да работят и да издигнат обвинявания. Не можехме да чакаме нито ден, откакто видяхме тези обстоятелства, по тази причина ги уволнихме още в петък “, сподели министър председателят и добави, че промените в борда са краткотрайни преди провеждането на обществени състезания.

Той разгласи дефинитивно, че Бюджет 2022 е бил признат и ще бъде изпратен за разглеждане в Народното събрание.

„ Приехме предлагането за бюджет 2022 – това е бюджет на растежа, вложенията от държавния бранш ще бъдат 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Дефицитът без Covid-мерките ще е единствено 2,5%, а с тях – 4,1%. Това значи, че дефицитът напълно финансира вложенията. Ще влагаме изрично и съществено, вдигайки % на вложенията съвсем двойно – 8,2 милиарда в финансови вложения “, разгласи Петков.

„ Отделно влагаме в човешки капитал – за първи път ще имаме безвъзмездни ясли и детски градини, започвайки от април. Инвестираме 70 млн. за детски градини, заплатите за учителите ще са 125% от междинната работна заплата, няма да има пенсионер под линията на беднотия, ограниченията 60-40 са оставени най-малко за идващите 6 месеца, както и ограниченията против високите цени на тока “, сподели той.

Фактурите за февруари за всички битови консуматори ще са по-ниски поради заложените обезщетения за тока от декември и януари.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР