МВР е пратило на прокуратурата с мнение за данни за

...
МВР е пратило на прокуратурата с мнение за данни за
Коментари Харесай

Хеттрик: МВР даде Костадин Ангелов на прокуратурата пак

МВР е пратило на прокуратурата с мнение за данни за закононарушение общо трета кореспонденция, обвързвана с някогашния министър, а в този момент народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов. Поне за толкоз е оповестено обществено...

Случаят още веднъж касае битието му на шеф на УМБАЛ " Александровска ".

Според Икономическа полиция болничното заведение получила с контракт от декември 2019 година 3 млн. лева от страната - целева дотация за финансови разноски. Освен, че не спазили задължението до 31 януари 2020 година да проведат общестената поръчка по Закон за обществените поръчки, изчаквайки незнайно какво, от болничното заведение въпреки всичко оповестили търга на 6 февруари. А решението за избора на реализатор - на 8 юли. Въпреки просрочието УМБАЛ сключила контракт с компания за строително-ремонти действия по постройката на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. На сдружението била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева

" Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани ", откриват от Министерство на вътрешните работи.

Когато от Министерството на здравеопазването си поискали " Александровска " да върне парите, болничното заведение надлежно претендирала от сдружението да върне задатъка. Но оттова отказали "... с мотив, че неизпълнението е по виновност на възложителя, защото изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия ".

Затова от ГДНП в този момент дават преписката на прокуратурата, с мнение, че има осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс - занемареност.

Любопитно е, че и трите до момента известни следствия против Ангелов са не за чисто " медицински " действия, а за строително-ремонтни.

Предишният случай, оповестен единствено преди седмица, касаеше ремонт на покрив на една от клиниките, който е бил толкоз злепоставен, че се наложило Клиниката по алергология да бъде затворена, пациентите и лекарите да изоставен, до момента в който се повтори ремонтът. Там ставаше въпрос за над 323 хиляди лева Според Министерство на вътрешните работи обаче с изключение на занемареност, при случая с покрива е налице и съставът на член 282 от Наказателен кодекс. за закононарушение по работа, с непозволено облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните действия.

По-отколешен случай бе за така наречен Национална детска болница, по която и Ангелов и предшестмевикът му Кирил Ананиев са нареждали заплащания. Болницата и до ден сегашен освен не се е състояла, само че даже не е стартирана. Затова пък преди време е учредено държавно сдружение, в което са изсипани 100 млн. лева капитал, и то даже почнало да заплаща задатъци - гласят обвиняванията.

Според " Икономическа полиция " е направено и нещо неповторимо - извършен е търг по Закон за обществените поръчки, само че след това е заменен възложителят.

Одит, изнесен от служебните държавни управления предходната година, сочеше, че Ангелов е взел през 2013 година Александорвска на " нула " и до края на мандата му през 2020 година тя е затънала в към 60 млн. лева задължения. След това, както е известно, той стана министърът, който на практика посрещна цялата пандемия от COVID-19.

Досега прокуратурата не е съобщила до каква степен е напреднала по следствията. Със сигурност се знае, че притеглен като обвинен е Стойчо Кацаров - който пък изнасяше много от нелицеприятните обстоятелства за предшественика си Ангелов.

Ето и цялостния текст на известието на ГДНП:

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите от инспекция за нередности при провеждането на социална поръчка от УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД

Служители на отдел „ Икономическа полиция “ в Групово дело „ Национална полиция “ са направили инспекция във връзка със сигнал за подписан от предходното управление на УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД контракт през 2020 година за строително-монтажни работи в постройка на една от клиниките поради съществуването на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Хронологично е открита следната фактическа конюнктура:

През декември 2019 година са подписани два контракта за даване на целева дотация за финансови разноски сред УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД и Министерство на здравеопазването, на стойност над 3 млн. лева, като Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в период до 31 януари 2020 година да организира социална поръчка по Закон за обществените поръчки. На процедура обаче, публичната поръчка е оповестена на 6 февруари 2020 година, а решението за избора на изпълнителите по Закон за обществените поръчки е оповестено на 8 юли - забавяне от съвсем половин година в нарушаване на периода по двата контракта. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили контракт за разходване на упоменатите средства с комерсиално сдружение с предмет строително-ремонти действия по постройка на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Съгласно контракта, на сдружението е била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева

Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани.

Установеното нарушаване на периода по подписаните контракти с Министерство на здравеопазването постанова средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. Министерство на здравеопазването е изискало от УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД в едномесечен период да възвърне напълно преведените финансови средства по двата контракта. На настояването на УМБАЛ комерсиалното сдружение - Изпълнител да възвърне преведения задатък в размер на 596 620, 94 лева е получено несъгласие с мотив, че неизпълнението е по виновност на Възложителя, защото Изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия.

Във връзка с откритите по документи обстоятелства, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс.

В рамките единствено на седмица това е втора завършена от ГДНП инспекция, обвързвана с УМБАЛ „ Александровска “. Припомняме, че при първата инспекция заключението на проверяващите бе че е налице съображение за започване на досъдебно произвеждане по член 219 от Наказателен кодекс за подписване на неизгодна договорка и занемареност и член 282 от Наказателен кодекс за непозволено облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните действия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР