МВнР в Атина осъди бомбардировките и изрази скръб за жертвитеВ

...
МВнР в Атина осъди бомбардировките и изрази скръб за жертвитеВ
Коментари Харесай

Израелски удари срутиха гръцка църква в Газа

МВнР в Атина осъди бомбардировките и изрази тъга за жертвите
В храма били подслонени 500 мюсюлмани и християни

Гръцка православна черква в Газа бе ударена в израелска въздушна офанзива в нощта против петък, има починали и ранени, само че точният им брой не е прочут, съобщи Ройтерс.

Израелски военни източници показаха, че част от храма „ Свети Порфирий “ е била повдредена при ударите, които били ориентирани против боен команден център. И допълниха, че случаят се проверява. 

Според палестински източници в църквата са се намирали най-малко 500 мюсюлмани и християни, които намерили там леговище от сипещите се израелски ракети и бомби.

Свидетели на офанзивата настояват, че ударите са разрушили част от покрива и фасадата на храма и също така провокирали сриването на прилежаща на нея постройка. Съобщава се, че мнозина ранени са били откарани в болница, а съгласно някои данни починалите са осем.

Гръцкото Външно министерство осъди нападението. „ Изразяваме дълбоката си тъга за загубата на човешки живот. Безопасността на цивилното население и сигурността на местата за поклонение и религиозните институции би трябвало да бъдат обезпечени и спазвани от всички участващи страни “, се показва в изказване на дипломатическото ведомство в Атина.

Йерусалимската патриаршия също направи изказване, в което осъди нападението и съобщи, че „ няма да се откаже от своя набожен и филантропичен дълг “ да оказва помощ.

Църквата „ Свети Порфирий “, която носи името на епископа на Газа от 395 до 420 година, се намира в „ Ал Зейтун “ в остарялата част на Газа и е най-старият настоящ храм в града. През VII век тя става джамия, а през XII век, по време на кръстоносните походи, е издигната нова черква.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР