МУ-Варна организира безплатни профилактични прегледи за хора с проблеми със

...
МУ-Варна организира безплатни профилактични прегледи за хора с проблеми със
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно хора с проблеми със съня във Варна

МУ-Варна провежда безвъзмездни профилактични прегледи за хора с проблеми със съня от 13 март до 1 април. Това оповестиха от образователно заведение за Varna24.bg.

За седма поредна година МУ-Варна ще означи Световния ден на съня /17 март/ с безвъзмездни диагностични прегледи на хора с проблеми със съня. Консултациите ще се правят от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Прегледите ще се реализират от 13 март до 1 април в кабинет 114. Необходимо е авансово записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299. Инициативата е взаимно с Българското сдружение по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се открият аргументите за неналичието на здравословен и първокласен сън. Те могат да бъдат свързани с нарушавания на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия,  хъркане, инсомния или други проблематични положения като медицински или психически разстройства, посочи проф. доктор Марио Милков - оториноларинголог, специалист по медицина на съня и дълготраен основател на безплатните профилактични прегледи във връзка Световния ден на съня.  

Според експертите едно от най-честите разстройства е обструктивната сънна апнея,  която се изявява с разнообразни дихателни нарушавания. Леките й форми могат да се лекуват след консултация със експерт по дентална медицина. В сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се правят целогодишни прегледи за нарушавания на съня. Проф. Милков добави, че на пациентите се вършат проби с полиграф, а при нужда от спомагателни проучвания, се насочват за обзор  с полисомнограф.

Последиците от некачествения сън могат да са незначителни първоначално, само че съществени със задълбочаването на казуса. Като образец лекарите показват нарасналата дневна унесеност, която нарушава здравето и качеството на живот. Профилактичните прегледи са наложителни освен за хора с проблеми със съня. От няколко години Университетския медико-дентален център на МУ-Варна прави съвещания и за професионални водачи. При тях неналичието на първокласен сън може да докара до проблеми с осъществяването на ежедневните задължения, да засегне вниманието и концентрацията и да докара до рисковото заспиване по време на път. Лошият сън може да провокира и увреждане с  ефект, сходен на алкохолната интоксикация.   

Световният ден на съня обръща внимание на качествения сън за физическото, прихическото и общественото благоденствие. Най-важните изгоди от съня са, че той оказва помощ на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните равнища в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се организират начинания, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, сходно на храненето и двигателната интензивност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР