Мозъкът ни има досадния навик да забравя различни неща. Тази

...
Мозъкът ни има досадния навик да забравя различни неща. Тази
Коментари Харесай

Учени откриха невроните, които карат мозъка да забравя

Мозъкът ни има досадния табиет да не помни разнообразни неща. Тази „ загуба “ наизуст обаче е значим детайл от благосъстоянието на сивото ни вещество. Ново проучване демонстрира, че мозъкът евентуално разполага със специфичен набор от неврони, които интензивно работят с една-единствена цел – да ни накарат да забравяме ненужната информация, която натрупаме всекидневно.

Изследователите откриват, че хората не помнят в границите на съответна фаза от съня, наречена REM (rapid eye movement – фаза на бързи очни движения) с помощта на неврони, ситуирани надълбоко в мозъка.

Клетките са известни като концентриращи меланин невронни хормони (или MCH за по-кратко). Преди учените смятаха, че дават отговор само за производството на хормон, подтикващ апетита. Сега обаче учените считат, че те управляват и дейното разрушение на спомените по време на етапа на съня REM, която се характеризира с в действителност ярки сънища и е неповторима за бозайниците и птиците.

Докато следят мозъците на мишки, учените откриват, че по-голямата част от MCH клетките (над 52 процента) се задействат при навлизането във етапа REM. За информация – когато животнките са били будни, единствено 35 % от невроните са работили. Освен това откривателите демонстрират, че MCH клетките изпращат „ запретителни “ послания до амоновия рог, който играе основна роля при образуването на мемоари.

Впоследствие, благодарение на генетиката, учените основават мишки, които имат или изключени, или включени MCH неврони и чрез поредност от проби откриват, че паметта на последните е доста по-лоша.  

Изследователите се изненадали от обстоятелството, че мишките с задействани MCH неврони прекавали доста по-малко време в душене на нови предмети (и доста повече – на по-познати). Изключването им пък имало противоположния резултат.

„ Чудили ли сте се в миналото за какво забравяме доста от фантазиите си? “, Казва в изказване Томас Килдуф, шеф на Центъра за невронауки на SRI International. „ Нашите резултати демонстрират, че включването на избрана група неврони по време на REM етапа на съня управлява дали мозъкът запомня нова информация след сън “, добави той.

„ Тези резултати допускат, че MCH невроните оказват помощ на мозъка интензивно да не помни нова, само че евентуално, маловажна информация “, добави доктор Килдуф. „ Тъй като се счита, че сънищата се случват най-вече по време на REM етапа, стадият на сън, когато MCH клетките се включат, активирането на тези кафези може да попречи наличието на съня да се съхранява в хипокампуса – затова сънят бързо се не помни. “

Източник: Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР