Мозъчни клетки, имплантирани в плъхове, помагат за психиатрични изследвания, съобщава

...
Мозъчни клетки, имплантирани в плъхове, помагат за психиатрични изследвания, съобщава
Коментари Харесай

Мозъчни клетки, имплантирани в плъхове, помагат за психиатрични изследвания

Мозъчни кафези, вградени в плъхове, оказват помощ за психиатрични проучвания, оповестява Агенция Франс Прес. Учените считат, че това би улеснило изследванията върху шизофренията и методите за лекуване.

Изключително мъчно е да се учат менталните проблеми, защото животните не страдат по метода, по който го вършат хората. 

Учените към този момент практикуват развъждане на клетъчни култури от мозъчна тъкан на човек. В лабораторни условия обаче невроните не се развиват по същия метод като в човешкия мозък, споделя Серхиу Паска, професор по психиатрия и поведенчески науки в Станфордския университет. Той е водещ създател на проучването, оповестено в сп. „ Нейчър “. Клетките могат да бъдат отгледани отвън човешкото тяло, само че не разрешават да се изучат признаците, до които води дефектът в тяхното действие. 

Клетъчни тъкани, отгледани отвън човешкото тяло – органоиди – се вграждат в мозъка на млади плъхове, написа Българска телеграфна агенция. Възрастта е значима, защото мозъкът на възрастното животно стопира да се развива. Интеграцията на човешките кафези би трябвало да бъде част от развиването. Установено е, че органоидите могат да се развият задоволително и да се хранят от кръвоносната система на плъха. Развитието доближава до степен, в която те заемат една трета от едното полукълбо. 

Научният екип употребява тази нова техника – органоиди с човешки генезис в тяло на плъх – отглеждайки кафези от пациенти с генетично заболяване, известно като синдром на Тимъти. Оказва се, че в мозъка на плъха тези кафези нарастват по-бавно и не са толкоз дейни както при тези от здрави пациенти. 

Техниката разрешава да се тестват нови медикаменти. Според учени, които не са взели участие в проучването с плъхове, резултатите дават опция за нахлуване в нова територия, само че и повдигат етични въпроси. Един от тях е до каква степен имплантирането на човешки мозъчни кафези в тяло на животно може да промени самата природа на животното, отбелязва Агенция Франс Прес. 

Според Серхиу Паска съществува честен императив за по-добро проучване и вероятно лекуване на психиатрични болести. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР